Реклама / Ads
4| 3730 |08.06.2021 НОВИНИ

Зам.-министърът на енергетиката: Финансовото състояние е меко казано тежко

.
Александър Николов Източник: стопкадър, БНТ
Финансовото и структурното състояние на енергетиката в момента е меко казано тежко. Неглижирането на развитието на сектора като цяло и неглижирането на неефективното управление на проблемите на активите води до естествено много лош финансов резултат. Това заяви по БНТ заместник-министърът на енергетиката Александър Николов.
 

"Може да се нарече неглижиране и некомпетентност. Ако се разглежда в контекста на подобни на нашите държава енергийни дружества, може да се види как други държави са се справили доста по-успешно от нас. Визирам това, че държавните енергийни дружества дори в Румъния в момента са едни от най-големите инвеститори дори в зелена енергия. Нашият Български енергиен холдинг е с огромна задлъжнялост", обясни той.

 

По думите му успешните дружества се използват, за да кърпят дупките в губещите.

 

"Цената на емисиите е нещо, което е ясно откакто е създаден пазара за въглеродни емисии, поради тази причина хората, които управляват разумно енергийната система мислят дългосрочно. Не се закупуват емисии от днес за утре. Дори ако необходимите въглеродни емисии за системата бяха закупени една година по-рано, загубата на системата щеше да е със стотици милиони по-малко колкото е сега. Няма мислене и стратегия за развитие", отбеляза Николов.

 

Той цитира синдикален представител, според когото за последните 10 години не е забит един пирон в енергетиката.

 

Според него не може да има шоков ефект върху "ТЕЦ Марица 2" и върху целия регион. "Ще се опитаме да направим краткосрочно спасяване на системата с дългосрочна визия за промяна", обеща Николов.

 

"Смяната на един човек не променя смяната на цялата система. Това, което се опитваме да направим, всъщност е от нещо, което е в незавидно състояние, да предприемем мерки, които да положат основите за тези, които идват след нас да могат да направят този плавен, разумен, ефективен за хората и за бизнеса преход. Текущото състояние на енергетиката води до тежко разделение между бизнес, държавни предприятия, напрежение между хората", смята зам.-министърът.

 

"Може да има промени в ръководствата на енергийните дружества, мисля, че министър Живков ще има позиция по тази тема до две седмици", коментира евентуалните рокади Александър Николов.

 

"Дълговете на НЕК са около 2 милиарда, зависи кое се приема за дълг, защото има разсрочени задължения", отчете още той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3143 |24.05.2021 Зам.-министърът на образованието: Няма да има ревизия в МОН . 8| 3090 |22.12.2020 Хакерската атака срещу САЩ: Десетки имейли на финансовото министерство - засегнати . 3| 4761 |24.06.2020 Финансовото министерство пуска кепенците заради служител с COVID-19 . 14| 11507 |22.06.2020 ”УниКредит Булбанк ” не е информирала Финансовото разузнаване за тегленията на Божков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads