Реклама / Ads
19| 4742 |16.07.2008 НОВИНИ

Зам.-министър пробвал да дезинформира ОЛАФ

.
Доскорошен зам.-министър на вътрешните работи донасял на ОЛАФ за лица и институции, свързани със САПАРД и уличени в съмнителни действия. Това научи Frognews.bg от свои източници в столицата на ЕС - Брюксел.
 
Човекът докладвал неща за определени фирми и техните собственици, давал сведения за бизнеса им, за извършени финансови проверки и ревизии, за платени или укрити данъци. Има съмнения, че точно този човек се е опитвал да изтъкне „заслугите" на дадени лица, както и да омаловажи приноса на други в източването на европрограмите. Особеното му старание да накисне едни и да оневини други предизвикало съмнения у служителите на ОЛАФ и на шефа им Франц-Херман Брюнер. Европейската служба за борба с измамите започнала на свой ред разследвания по редица от случаите и разкрила хитрите капани в изложенията на висшия шеф от МВР. Самият той бил подложен на натиск и признал някои прегрешения, като се оправдал, че други го били заблудили. В доклада си ОЛАФ не съобщава името на зам.-министъра, но запознати твърдят, че се проверяват всички негови сведения, както и дали има конфликт на интереси в предоставената от него информация.

Нашите служби също засекли информатора, тъй като „протекъл" в СРС-та при подслушване на някои от разследваните лица по съмнения за далавери по САПАРД. От разговорите ставало ясно, че високопоставеният служител огласява секретна информация и поема ангажименти да помогне на замесените. Ставали ясни и мотивите за предлаганата помощ.

ОЛАФ и нашите спецове синхронизирали усилията си и успели да разделят подвеждащата от истинската информация. Станало ясно също, че и родни магистрати са се закачили в схемата.

purvanov_stanishev0.jpg  снимка Вяра Йовева

С проведените действия бил запознат премиерът Сергей Станишев. В последно време същият зам.-министър изразявал всячески подкрепата си за водената от министър-председателя политика и критикувал действията на президента Първанов. Това било доста странно, тъй като доскоро той изтъквал близките си отношения и безгранична привързаност към държавния глава.

Какви са ползите и вредите от делото на високопоставената „къртица" тепърва щяло да се уточнява. Името му се пази в тайна. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 7624 |13.06.2008 Станишев уволни зам.-министър, близък на Шулева . 3| 9990 |30.11.2007 Следовател Делян Пеевски се върна и на поста зам.-министър при Емел Етем . 0| 5628 |07.05.2007 Отстранени следователки и уволнена зам.-министърка на разпит в прокуратурата заради скандала Овчаров . 0| 6974 |08.05.2007 Изпъденият зам.-министър Пеевски се срещал тайно с прокурора Бойко Найденов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads