Реклама / Ads
0| 3159 |10.04.2022 НОВИНИ

Зам.-министър на земеделието: Очакваме спекула във всичко

.
Иван Христанов Източник: стопкадър, Нова телевизия
Очакваме спекула във всичко. Цената на агнешкото не би трябвало да надминава 19-20 лв., според изчисления на фермери. Това заяви в ефира на Нова телевизия зам.-министърът на земеделието и храните Иван Христанов за това дали е възможна спекула с цените на хранителните продукти около Великден.
 

„Колегите от НАП потвърдиха, че те са подготвени да предотвратят подобни действия. Сигурен съм, че в Министерството на икономиката също са подготвени. Нашата работа е да въздействаме чрез БАБХ, заповедите са изготвени. В понеделник или вторник ще бъдат подписани“, обясни той и предупреди, че се очаква спекула на цените по отношение на яйцата и агнешкото на пазара.

 

„Българското агнешко ще е обозначено със син печат, ще се поставят табели за произхода и състоянието, в което се продава този вид месо – охладено или замразено. Потребителите, които искат да подкрепят българското земеделие, трябва да търсят синия печат, който идентифицира българското производство“, отбеляза зам.-земеделският министър.

 

Големите промени в земеделието

 

„Големите промени в сектор „Земеделие“ могат да дойдат от следващата година, когато влезе в действие новият стратегически план. Дотогава трябва да създадем мостово финансиране за производителите, така че те да могат да издържат и да преминат необезпокоявани периода с COVID кризата и кризата с войната в Украйна“, коментира още Иван Христанов.

 

Той отбеляза, че през изминалата година COVID помощта е удвоена: „Тя беше 72 млн. лв., а ние я направихме 143 млн. лв.“.

 

По думите му с Министерството на финансите в началото на следващата седмица се очаква да бъде завършена още една допълнителна мярка в помощ на сектора.

 

„Упреците към нас са най-вече по отношение на това колко бързо се администрират процесите. Истината обаче е, че ние нямаме много възможности да намаляваме сроковете, тъй като има нотификации, след тях - потвърждение, следва и изплащане на суми. Искания от типа „днес или утре трябва да платим” са неизпълними, независимо колко съпричастни сме ние“, каза още Христанов.

 

Салмонела в шоколадови яйца

 

Относно изтеглянето на шоколадови яйца от пазара заради съмнение за салмонела, той коментира, че се правят постоянно информационни проверки, така че търговците да знаят кои са въпросните партиди.

 

„Заразените със салмонела два продукта на известна марка шоколадови изделия са били в 26 партиди, повечето от които са изтеглени. Представители на веригите ни увериха, че всичко възможно е направено. Съветвам и търговците, и потребителите да видят списъка с партидите на сайта на БАБХ и да се уверят, че нямат продукт от тях“, увери Христанов.

 

„Към момента няма докладвани случаи на заразени, които евентуално биха имали връзка с казуса“, категоричен бе зам.-министърът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3115 |08.04.2022 Очакваме 8 лекарства за COVID-19. Едва 30% от българите са ваксинирани . 0| 2833 |04.04.2022 Зам.-министър: Надяваме се до 10 дни да започне изкупуването на зърно . 0| 6097 |02.04.2022 Зам.-министър Дечев: Нечетливи отчети е подавал Божков. Никой не е проверявал . 0| 3002 |31.03.2022 Радев: Очакваме обещанията на РСМ да започнат да се превръщат в резултати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads