Реклама / Ads
1| 1281 |08.08.2025 НОВИНИ

Замърсявания и суша: Френските минерални води с проблем след проблем

.
Френските компании за минерална вода, чийто оборот възлиза на милиарди евро, са притиснати в ъгъла заради климатичните промени и нарастващите опасения за въздействието на сектора върху околната среда, разказва Би Би Си.
 

Големият въпрос е дали някои световноизвестни марки, сред които е и емблематичната Perrier, могат да продължат да се наричат "натурална минерална вода". Проблемът попадна в центъра на общественото внимание след разкрития във френските медии за незаконни системи за филтриране, използвани в индустрията.

Според хидролога Ема Хазиза, цитиран от Би Би Си, "търговският модел на големите производители е работил много добре. Но той е абсолютно неустойчив в условията на глобални климатични промени. Когато големи марки смятат, че нямат друг избор, освен да пречистват водата си, това означава, че знаят, че има проблем с качеството".

 


Кога водата е натурална?

 

Историята стана сензация преди година във Франция, след като разследване на Le Monde и Radio France разкри, че поне една трета от минералната вода, продавана във Франция, е била незаконно третирана с ултравиолетова светлина, въглеродни филтри или ултрафини микрофилтри, които обикновено се използват за премахване на бактериите.

Проблемът не е свързан с общественото здраве. Третираната вода по дефиниция е безопасна за пиене. Но според законодателството на ЕС "натуралната минерална вода" – която е много по-скъпа от чешмяната – не бива да преминава през обработка от подземния източник до бутилката. 

Ако марки като Evian, Vichy и Perrier са толкова успешни във Франция и по целия свят, това се дължи на привлекателния образ на планински склонове, бурни потоци, чистота и полезни минерали.

Ако признае, че филтрира водата, индустрията рискува да развали магията. Потребителите може да се запитат за какво всъщност са плащали.

 


Имало ли е потулване на информация?

 

Нещата се усложняват за Perrier и нейната компания майка Nestlé, както и за правителството на президента Еманюел Макрон, поради обвиненията, че мениджъри и министри са се разбрали да потулят скандала. В своите разследвания Le Monde и Radio France твърдят, че правителството е счело индустрията за минерална вода за толкова стратегическа, че е решило да прикрие чувствителната информация. 

В отговор на обвиненията то пък поиска от Европейската комисия да се произнесе относно допустимото ниво на микрофилтрация за "натурална минерална вода". Орелиен Русо, който по това време беше шеф на кабинета на премиера Елизабет Борн, призна, че е имало "грешка в преценката", но настоя, че никога не е имало риск за общественото здраве. 

 


Климатичните промени променят минералните водоизточници

 

"Връзката с климатичните промени и глобалното затопляне е абсолютно доказана", твърди хидрологът Ема Хасиза. И ако Perrier усеща въздействието преди други компании, това вероятно се дължи на географското й местоположение.

Далеч от красивите планински пейзажи, водата на Perrier се извлича от дълбоки водоносни пластове в крайбрежната равнина между Ним и Монпелие, на кратко разстояние с кола от Средиземно море. Районът е гъсто населен, интензивно обработван и много горещ.

"От 2017 г. насам настъпи голяма климатична промяна“, казва Хазиза. "Пет години подред имаше суша, която се усети особено силно в южната част. Всички водоносни пластове бяха засегнати. Това не се отнася само за горния водоносен пласт, от който се черпи ежедневната вода от чешмите. Сега виждаме, че по-дълбоките водоносни пластове, които компаниите смятаха за защитени, също са засегнати. Непредвиденото се случва".

Замърсителите (селскостопански химикали или човешки отпадъци), които се оттичат от земята при все по-честите внезапни наводнения, сега могат да достигнат до по-ниските водоносни пластове. В същото време, според експертите, ефектите от дългосрочната суша и прекомерното изпомпване означават, че тези по-ниски водоносни пластове съдържат по-малко вода, така че всяко замърсяване ще бъде по-концентрирано.

 


Пренаписването на една славна

160-годишна история 

 

Първоначалният извор на Perrier е открит от местен лекар през 1860 г., но марката се разраства 50 години по-късно под британско управление.

Сейнт Джон Хармсуърт – брат на вестникарските магнати лордовете Нортклиф и Ротермиър – превръща марката в синоним на минерална вода в цялата британска империя. Според легендата, Хармсуърт се вдъхновил за изпъкналата форма на бутилките от индийските бухалки (наричани още мудгари или боздугани), които ползвал за възстановителни упражнения след тежка автомобилна катастрофа.

Днес заводът за бутилиране във Верже все още се намира до резиденцията на Хармсуърт и оригиналния извор. Железопътна линия го свързва с мрежата на SNCF (френската железопътна компания), за да доставя стотици милиони кенове и бутилки всяка година в Марсилия за износ. В последната година фокусът е върху нова марка: Maison Perrier. Тези енергийни и ароматизирани напитки се радват на голям успех във Франция и по целия свят. Те не претендират да са "натурална минерална вода" и могат да бъдат третирани и филтрирани без затруднения. Компанията е подала заявление за статут на "натурална минерална вода" само за два от петте си сондажни кладенеца. Решението се очаква по-късно през годината.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 57679 |08.08.2025 Русия се готви да изстреля ядрена ракета "Буревестник"? . 1| 1637 |08.08.2025 Хотелски бунт срещу Booking, започва съдебна битка за милиарди . 0| 2142 |08.08.2025 Трагедия с 18-годишен в морето. Уважението може да спаси живот . 2| 2294 |08.08.2025 Време беше: Армията сменя „Макаров” с пистолет по натовски калибър 9х19

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads