Реклама / Ads
2| 4001 |09.03.2024 НОВИНИ

Започнаха преговорите между двете коалиции в сглобката - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

.
Преговорите започнаха
Следващите часове може да се окажат решаващи за бъдещето на кабинета. Започнаха преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Разговорите се провеждат в сградата на Народното събрание при закрити врата.
 

Делегацията от преговарящи от страна на ПП-ДБ, водени от премиера в оставка Николай Денков, включва Кирил Петков, Атанас Атанасов, Христо Иванов, Асен Василев.

 

По-рано пристигнаха и преговарящите от ГЕРБ-СДС. Поединично влязоха Мария Габриел и Рая Назарян. Теменужка Петкова и Деница Сачева също са в преговорния екип, предаде БГНЕС.

 

„Казахме всичко, което сме имали да кажем”, заяви Денков на влизане в НС.

 

„Ще постигнем съгласие”, заяви Атанас Атанасов.

 

"Очакваме конструктивен диалог". Това заяви депутатът от ГЕРБ Рая Назарян пред журналисти преди срещата  с контактната група на ПП-ДБ в Народното събрание за подписване на коалиционно споразумение за пълен мандат на управление.

 

По време на отчета на правителството и премиерът в оставка Николай Денков, и вицепремиерът Мария Габриел, която се очаква да оглави кабинета в следващите 9 месеца, декларираха взаимно доверие и очакване на положителен резултат. Лидерите на двете политически формации обаче се разминават във вижданията си за новото управление след ротацията.

 

ГЕРБ предлагат коалиционно споразумение в мандата на 49-ия парламент, подялба на министрите в кабинета и механизъм за вземане на решения. Предложението е ГЕРБ да вземе всички министри, освен този на външните работи, а в замяна да даде на ПП-ДБ всички регулатори.

 

ПП-ДБ застават зад своя меморандум с основните приоритети – механизъм за попълване на регулаторите, реформите в службите и съдебната власт, и борба с корупцията.

 

В навечерието на преговорите Бойко Борисов лансира нова оферта. Предложението е ГЕРБ да вземе всички министри, освен този на външните работи, а в замяна да даде на ПП-ДБ всички регулатори.

 

"Този кабинет има смисъл само и единствено, ако нашите реформи продължават. Няма да държим правителство, само за да имаме правителство. Ще застанем зад Мария Габриел, ако знаем, че съдът става независим, че регулаторите започват да работят за хората и службите започват да работят за гражданите“, подчерта съпредседателят на ПП-ДБ.

 

От ПП-ДБ определиха като добър знак излъчения от ГЕРБ дамски преговорен екип, начело с Мария Габриел. От другата страна на масата за преговори са лидерите от коалицията ПП-ДБ и премиерът в оставка Николай Денков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2641 |09.03.2024 Безопасността в АЕЦ "Запорожие" се влошава с всеки изминал ден . 0| 2659 |09.03.2024 Джо Байдън: Примирието в Газа до началото на Рамазан изглежда трудно . 8| 2762 |09.03.2024 Преди ротацията: Старт на преговорите между ГЕРБ – СДС и ПП-ДБ . 0| 2755 |09.03.2024 Голяма Задушница е! Палим свещи за починалите близки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads