Реклама / Ads
18| 43367 |13.01.2021 НОВИНИ

Започва „процесът на века“ срещу мафията с българска следа

.
Мафиотски босове отиват в съда...
Днес започва най-големият процес срещу мафията през последните десетилетия. Пред съда в Италия ще се изправят 355 предполагаеми членове на могъщата мафиотска група Ндрангета. Над хиляда адвоката и още толкова експерти са ангажирани в наричания „процес на века“.
 

Понастоящем мафиотската група Ндрангета (кланът Манкузо) превъзхожда отдавна известната някога "Cosa Nostra". Тяхната „територия“ е калабрийската провинция Вибо Валентия, но „пипалата“ на мафиотския клан отдавна са се разпространили по целия свят. По време на процеса 355 лица (включително политици, полицаи, държавни служители и магистрати) ще бъдат обвинени в убийства, изнудване, трафик на наркотици и пране на пари. Очаква се над 900 души да дадат свидетелски показания по делото, а самият процес ще отнеме около две години. Сред подсъдимите е Луиджи Манкузо, известен като "чичо". Разследването смята, че той е шеф на мафиотския клан.






Никола Гратери ще представлява прокуратурата. Това е най-известният италиански антимафиотски прокурор. Повече от тридесет години той живее под постоянната защита на полицията, но възнамерява да изпълни клетвата си да отърве страната от мафията.

 

Такива мащабни и шумни процеси над мафията в Италия не са провеждани от 80-те години на миналия век. Сградата, където ще заседава съдът в калабрийския град Ламеция Терме, е ремонтирана и оборудвана по начин да бъде защитена и с условия заседанията да се водят спокойно, а медиите да имат достъп за отразяване на събитията.

 

Италианските информационни агенции съобщават, че в контекста на мащабната операция срещу престъпната организация „Ндрангета“ от Калабрия е имало арести в България, Германия и Швейцария. Задържанията в тези страни са извършени по европейски заповеди за арест със съдействието на властите в Рим.

 

Сред арестуваните са: бившият депутат от партията на Силвио Берлускони Джанкарло Пители, градоначалникът на Вибо Пицо Джанлука Калипо, директорът на общинската полиция в град Вибо Валентиа Филипо Неши, както и представител на съда на Вибо Валентиа и известният бизнесмен Марио Артуса.






В края на август 2019 г. италианското издание „Линкс“ публикува статия за проникване на „Ндрангета“ в бизнес сектори специално в България. Престъпната група е широко ангажирана с изкупуването на туристически фирми, включително хотели, барове и ресторанти, за да изпира пари, твърди изданието.

 

Ето част от доказателствата за корените, пуснала италианската мафия на българска територия, отразени обширно в медиите и на двете страни.

 

Един от високопоставените членове на клана, Джанлуиджи Сарконе, който е в затвора е имал партньорка, българката Виктория Гузгулова от Бургас. Заедно с майка си тя регистрира компания през 2010 г. „Италианско строителство“. Компанията се занимава със строителство и, въпреки че представя финансови документи между 2012 и 2015 г., няма значителна дейност, което води до съмнения, че е контролирана от „Ндрангета“ за извършване на редки трансакции. Самият Джанлуиджи Сарконе създава българска компания, наречена „Innovative Locking Systems“, регистрирана през декември 2011 г. в София. Според документите за регистрация, компанията се занимавала със строителство, транспорт, недвижими имоти и др.






Правим бизнес в Гана, Кот д'Ивоар и България“, похвалил се член на клана „Гранде Аракри“ Алфонсо Дилета, в телефонно обаждане, сочи СРС на италианските служби. Става дума за разследването с кодово име „Aemilia”. По него са разкрити „изпрани“ 330 милиона евро. Предполага се, че над 100 млн от тях са „изпрани“ в България. Италианците са предотвратили „изпирането“ у нас на още 160 млн евро. Трябвало това да стане чрез изграждане на хотелски комплекс в местността Цигов чарк, до язовир Батак.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3757 |11.01.2021 Започва данъчната кампания за доходите на физически лица . 6| 3640 |08.01.2021 Седващата седмица започва ваксинирането на учителите и възрастните хора . 21| 3399 |04.01.2021 Радев започва консултации за провеждането на честни и безопасни избори . 4| 3612 |03.01.2021 Срещу действията на ЧСИ-тата: Съюз започва денонощни протести

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads