Реклама / Ads
5| 3360 |12.12.2022 НОВИНИ

Заради корупционния скандал в Европарламента, Урсула фон дер Лайен иска етичен орган да следи евроинституциите

.
Урсула фон дер Лайен
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предлага независим етичен орган да следи всички евроинституции и да ги подлага на почтеност. Заради корупционния скандал в Европарламента и повдигнатите обвинения срещу зам.-председателя на ЕП Ева Кайли, Еврокомисията проверява своя регистър, в който се отбелязват всички срещи на еврокомисарите, съобщават световните агенции.
 

В Страсбург тази вечер се открива последната за годината сесия на Европейския парламент. Някои от политическите групи настояват корупционният скандал да бъде обсъден в пленарна зала.

 

Урсула фон дер Лайен иска прозрачност и ясни правила за всички евроинституции. Според нея обвиненията срещу зам.-председателя на Европарламента са изключително тревожни и сериозни и накърняват доверието на хората към европейските институции.

 

Фон дер Лайен изтъкна, че е предложила създаването на независим етичен орган, които да покрива всички европейски институции и да отговаря на високите стандарти. Тя посочи, че е написала писмо не само до Съвета и Парламента, но и до Съда на ЕС, Европейската централна банка, Европейската сметна палата.


Еврокомисията е адресирала писмо до другите институции още през март. Събитията в Европарламента трябва да ускорят създаването на такъв орган, смята фон дер Лайен.

Германският външен министър Аналена Бербок коментира, че става въпрос за доверието в Европа.

 

Жозеп Борел, който е върховен представител на ЕС за външна политика и сигурност. нарече скандала "много, много тревожен". Той изтъкна, че тези събития са притеснителни, както и че никой от Европейската служба за външна дейност не е бил търсен във връзка със случая. Той посочи, че не има полицейски и съдебни действия и е необходимо да се следват процедурите.


Белгийската прокуратура повдига вчера обвинение срещу Ева Кайли и още трима души. Те бяха оставени в ареста. Обвиненията са за корупция, участие в престъпна група и пране на пари. Полицията извърши обиски в Брюксел и Лиеж. Бяха иззти 600 000 евро, компютри, мобилни телефони и други доказателства. Властите разследват от месеци корупционна мрежа, която е прокарвала в ЕП интересните на Катар, свързани със световното по футбол и визовата либерализация за страната. В замяна Кайли и останалите обвиняеми са взели огромни суми пари и скъпи подаръци.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3589 |12.12.2022 Катарският скандал: Какво става в европарламента? . 1| 3064 |12.12.2022 Борел видя корупционния скандал в Брюксел като "много притеснителен" . 12| 3800 |11.12.2022 Гл. прокурор Гешев: ”Барселонагейт” се бави заради съдебните власти в Кипър . 0| 3079 |10.12.2022 Заради дъжд и вятър: Жълт и оранжев код в почти цялата страна в неделя

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads