Реклама / Ads

3| 3654 |14.04.2020

Заради пациента-беглец с COVID-19: МЗ наложи пълна блокада на с. Паничерево

.
Селото се намира на около 26 км. от Стара Загора
Със заповед на здравния министър на територията на с. Паничерево, област Стара Загора, се въвеждат строги противоепидемични мерки. От 00:00 часа на 15.04.2020 г. е забранено влизането и излизането от селото. Днес стана ясно, че заразен с COVID-19 възрастен мъж е избягал от болницата в Стара Загора и се е прибрал с такси в дома си в същото село.

62-годишен мъж от село Паничерево е бил заловен в дома си и върнат в Клиниката по инфекциозни болести. Той е с коронавирусна инфекция и множество съпътстващи заболявания. Пред инспекторите се оплакал, че в болиницата не полагали грижи за него, а само му биели инсулин, което той можел да прави и сам в дома си. Срещу мъжът е заведено досъдебно производство.

 

В пресинформацията от здравното министерство не се споменава причината за наложената безсрочна блокада на селото. Ето каво се казва в заповедта на министър Кирил Ананиев:

 

I. Въвеждам следните противоепидемични мерки на територията на с. Паничерево, община Гурково, област Стара Загора, считано от 00.00 часа на 15.04.2020 г.:

1. Забранявам влизането и излизането от с. Паничерево, община Гурково, област Стара Загора на всички лица, пребиваващи на територията на населеното място.

2. Лицата с постоянен или настоящ адрес в с. Паничерево, община Гурково, област Стара Загора, които се намират извън населеното място, могат да се приберат по домовете си в срок до 20.00 часа на 15.04.2020 г.

3. Изключение от забраната по т. 1 се допуска само по отношение на служители на регионалните здравни инспекции, служители на органите на Министерство на вътрешните работи и медицински специалисти от центровете за спешна медицинска помощ или други лечебни заведения, фармацевти и помощник-фармацевти.

4. Лицата по т. 1 и 2 се считат за поставени под карантина с настоящата заповед за срок от 14 дни. Същите не могат да напускат домовете си, освен за снабдяване с хранителни и лекарствени продукти, услуги на банки или при необходимост от медицинска помощ.

5. Лицата по т. 1 и 2, които се нуждаят от медицинска помощ се свързват по телефона с общопрактикуващия си лекар или ако нямат такъв с Регионална здравна инспекция- Стара Загора, от където ще получат указания според случая.

6. Дейност на територията на с. Паничерево, община Гурково, област Стара Загора, могат да осъществяват само лечебните заведения и магазините за хранителни стоки при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания, в т.ч. дезинфекция, проветряване и инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала, осигуряване на лични предпазни средства и недопускане до работа на служители с прояви на остри заразни заболявания.

7. Влизането и излизането на автомобили, обслужващи жизнено важни дейности като водоснабдяване, електроснабдяване, снабдяване на хранителните магазини, лечебните заведения, както и оператори на електронна съобщителна мрежа, се допуска само през специално създадените пропускателни пунктове и след разрешение от органите на държавния здравен контрол и областната дирекция на Министерство на вътрешните работи.

 

II. Заповедта да се съобщи на Регионална здравна инспекция – Стара Загора, съответната областна дирекция на Министерство на вътрешните работи и кмета на с. Паничерево за изпълнение и осъществяване на контрол върху изпълнението на разпоредените мерки.

III. Кметът на община Паничерево да оповести по подходящ начин настоящата заповед на всички заинтересовани лица, като обърне внимание на наказателната отговорност по чл. 355 от Наказателния кодекс за неспазване на настоящата заповед.

IV. Мерките по настоящата заповед са в сила до изричната им отмяна или промяна.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Д-р Николай Михайлов: Заради смисъла бихме жертвали живот 9| 4704 |14.04.2020 . Милиони деца по света без важни ваксини заради епидемията от COVID-19 1| 3065 |14.04.2020 . Безлихвени заеми за безработните заради COVID-19 у нас. Теглим до 5000 лв 3| 3167 |14.04.2020 . Борисов се видя със синдикатите и с председателя на Висшия адвокатски съвет заради вируса 9| 3462 |13.04.2020

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ