Реклама / Ads
11| 3562 |06.01.2023 НОВИНИ

Защитникът на Грозев: Митрофанова е права. Никой няма да стигне до Грозев извън Русия

.
Мисля, че Елеонора Митрофанова има право. икой няма да се опита да стигне до Христо извън Русия. Това е и задачата. И най-вероятно той ще остане в списъка с издирвани лица… кой знае за колко дълго. Със съобщението – той не трябва да пътува до страната.
 

Това заяви пред Нова телевизия Павел Чиков, основател на правозащитната организация “Агора”, която е поела защитата на българския журналист, обявен за издирване от Руската федерация. 

 

По думите му всеки, който е в списъка, но пътува до Русия, може да попадне в опасна ситуация. 

 

“Те могат да бъдат арестувани и защо не екстрадирани. Говоря по-конкретно за бивши съветски републики като Армения, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан. Това са страни, които могат да сътрудничат на Русия. Службите в Русия се опитаха да използват “Интерпол”, за да ги намерят и заловят извън границите на Русия. Но “Интерпол” отказа да го направи заради  правилото, че не може да се намесва в политически казуси”, обясни още адвокатът.

 

“Няма официални съобщения за това какви са причините за наказателно преследване на Христо Грозев. Ние се опитваме да получим информация за това. Почти всеки може да провери по име, фамилия и рождена дата в сайта на Министерството на вътрешните работи в Русия. Там могат да разберат дали са, или не са, в списъка с издирваните лица. Но там няма информация за конкретното криминално престъпление. Казва се само - Христо Грозев. Сложена е снимката му. Търси се от руските служби. И това е всичко”, обясни Чиков.

 

Той обвърза случващото се с разследващия сайта “Белингкат”, който миналата пролет бе обявен за “чужд агент”. От март до декември 2022 г. издирваните лица в списъка в Русия са 180. 19 от тях са журналисти и блогъри. Това е втората по големина професионална група след политическите активисти. 

 

“Руското правителство и Кремъл приема всички разследващи журналисти и екипи като свързани със западни държави. И най-вече с най-големият им враг – Съединените американски щати. Заради това аз не мисля, че това е директно послание към България. Това по-скоро е послание, което цели да замлъкнат всички гласове. Ние виждаме, че много от разследванията са публикувани в американски вестници като “Ню Йорк Таймс”. Както и в интернет пространството. Руското правителство е много чувствително относно тази информация. Така че това, което се случва с Грозев, е и послание към тях, че те могат да бъдат преследвани. Могат да бъдат арестувани.  Където и да ходят и където службите могат да стигнат до тях”, каза още Чиков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 4466 |30.12.2022 Христо Грозев: Получихме сигнали, че сме “прелели чашата на търпението” на Путин . 25| 6290 |30.12.2022 Амеба до Ботев - това ще е Митрофанова в Калофер. Стига гаври с историята! . 33| 6688 |29.12.2022 Митрофанова проговори за ”Случая Грозев” и българските училища в Украйна /видео/ . 8| 3278 |28.12.2022 В четвъртък Митрофанова ще отиде на срещата в МВнР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads