Реклама / Ads
0| 3163 |11.07.2022 НОВИНИ

Защо в 12 без 5 смениха ръководството на най-голямата онкология у нас? /обновена/

.
Рокади по високите етажи на българските болници прави отиващото си ръководство на здравното министерство. Сменени са редица директори, а в 12 без 5 рокада бе направена и в най-голямата онкологична болница у нас. Защо? Причините за това са неясни. Нещо повече - от МЗ все още не са обяснили мотивите си.
 

За смяната на шефа на Университетската болница по онкология съобщиха от сайта clinica.bg. Според информацията от днес д-р Стефан Константинов вече не е директор на лечебното заведение. Причината за рокадата в последните дни на изтичащия мандат на правителството не е ясна.

 

Д-р Константинов пое болницата в изключително лошо финансово състояние. За изминалите 5 години, откакто е начело на нея, той успя да ликвидира просрочените й задължения и да я изведе на печалба, допълват още от там. 

 

Нещо повече - освен това преди седмица здравният министър в оставка проф. Асена Сербезова на пресконференция изброи всички държавни болници в лошо състояние, като сред тях не беше тази по онкология. Единствената рокада, която министерството направи от списъка с “лошите болници" досега бе на УМБАЛ „Св. Екатерина", откъдето бе отстранен проф. Генчо Начев заради това, че е оперирал на граждански договор.

 

Мястото на д-р Константинов ще се заеме от бившия началник на коремната хирургия в УСБАЛО – проф. Панайот Куртев, който е в пенсионна възраст.

 

Малко по-късно от самото министерство излязоха с прессъобщение, от което става ясно, че смяната на директора на най-голямата онкология у нас се е случило след одит и констатирани нарушения, свързани с обществени поръчки.

 

Сред нарушенията, констатирани от звеното "Вътрешен одит“, е, че изпълнителният директор на лечебното заведение не е свикал общото събрание за избор на нов Научен съвет след изтичане на определения мандат. Установено е, че действия са предприети в края на месец януари т. г. – близо 10 години след избора на предходния състав на Съвета.

В периода септември 2017 г. – декември 2021 г. не са провеждани конкурси за заемане на академична длъжност "асистент“, „главен асистент“ и "доцент“.

 

Извършена през месец април т. г. извънредна проверка на ИАМН в лечебното заведение констатира несъответствие между Правилника на болницата и разрешението за осъществяване на лечебна дейност – в Правилника за устройството, дейността и вътрешния ред на УСБАЛО не са регламентирани структурата и дейността на Отделение по гръдна хирургия, Отделение по хирургия на гърда, Отделение по оперативна гинекология и Отделение по консервативна гинекология, което представлява нарушение на чл. 50, ал. 1 от ЗЛЗ.

 

Проверката установи, че в УСБАЛО е утвърден "Ценоразпис на медицинските услуги по желание на пациенти и допълнително поискани услуги, свързани с оказването на медицинска помощ, които се заплащат по цени, определени от УСБАЛО ЕАД, при спазване на изискванията на Наредбата“. С определянето на различни цени за допълнително поисканата услуга "избор на лекар/екип от медицински специалисти“ в зависимост от вида на клиничната пътека и сложността и/или продължителността на манипулацията, интервенцията/дейността, която ще бъде извършена на пациента, е извършено нарушение на чл. 31, ал. 2 от Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ. Съгласно Наредбата не е допустимо определянето на различни цени за избор на лекар/екип в зависимост от сложността и/или продължителността на съответната дейност.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 12351 |11.07.2022 Асен Григоров: Идеята за трети мандат е утопична, защото трябва да се отиде при бомбаджията . 0| 5222 |09.07.2022 Семерджиев пред съда: Аз не знам защо съм тук. Бях отвлечен /обновена/ . 0| 3948 |08.07.2022 “Не всички знаят защо точно са тук”. Протестиращи скандират “Избори!” пред президентството . 0| 6134 |08.07.2022 Волен Сидеров крещи в Първо районно в София: Доведете ми Симона Радева, защо уби две момичета!!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads