Реклама / Ads
3| 2407 |27.05.2024 НОВИНИ

Би Би Си: Защо дългогодишни отговорни кадри от партията на Ердоган подават оставки?

.
Реджеп Тайип Ердоган
Тези дни един от дългогодишните надеждни кадри на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), председателят на окръжната организация в окръг Адъяман в Югоизточен Анадол Емрах Еркан Булуджу, подаде оставка. По-точно казано: ”поиска прошка от Ердоган“ - формата, с която отговорните кадри на ПСР подават оставката си пред президента Тайип Ердоган, който е и председател на ПСР. 
 

“Като член на партията поисках прошка от нашия лидер от поста областен председател, който изпълнявах с чест, за да може следващият процес да протече по-гладко. Разбира се, това не е краят за нас. Напротив, това е начало. С Божието позволение, както и преди, ние ще защитаваме нашата кауза и нашия президент и винаги ще продължим да стоим до нашия световен лидер”, заяви пред медиите бившият вече областен председател.

Оставката се свързва с поражението, което претърпя ПСР на местните избори на 31 март т.г. в Адъяман. За пръв път от 20 години кметския пост там спечели Абдуррахман Тутдере от кемалистката Народнорепубликанска партия (НРП) с двойно повече гласове от тези на кандидата на ПСР. 





Лидерът на НРП Йозгюр Йозел се разплака пред камерите, когато обявиха победата в Адъяман. Този окръг, който преди това се споменаваше най-вече с разрушенията, които нанесоха катастрофалните земетресения през февруари миналата година, излезе на челно място в новинарския поток.    

Поражението в Адъяман шокира партийните функционери в ПСР и електоратът на партията, тъй като на изборите за президент и парламент през 2023 г. в Адъяман бяха получили 60 на сто одобрение. 

 

Този турски окръг с население от над 700 хиляди души в продължение на 20 години бе една от най-силните крепости на ПСР в Югоизточен Анадол и попада под влиянието на консервативната мюсюлманска общност "Мензил".

 

В доклад на тема „Религиозно-социални организации, традиционни религиозно-културни формации и нови религиозни направления“ от 2019 г., за който се твърди, че е изготвен от Дирекцията по религиозните въпроси към Президентството, се посочва, че “Мензил" е сред религиозните организации със силно влияние и най-много последователи, отбелязва Би Би Си, цитирана от БТА.





Тези факти сами по себе си са красноречиви защо загубата на Адъяман е толкова важна за ПСР.

 

"Не очаквахме такъв резултат, такава загуба, която претърпяхме за толкова кратко време", призна в същото изявление вече бившият председател на окръжната организация на ПСР в Адъяман.

 

И все пак случаят може би нямаше да предизвика толкова силен отзвук, ако преди него друг активен и много надежден кадър на ПСР също не бе ”поискал прошка от Ердоган“. Хикмет Аяр, председател на окръжната организация в Ризе, заяви в публично изявление, че “резултатите от местните избори на 31 март са неуспешни за дейността на нашата организация" и затова подава оставката си.

 

Структурите на ПСР в черноморския окръг Ризе се считат за най-силно привързани към президента Ердоган, поради факта, че и потеклото му е от този край.

 

Всъщност Хикмет Аяр бе депозирал оставка още преди местния вот, но тогава тя не бе приета.

 

По думите на анализатора Фехми Гьоргюн оставките на местните ръководни кадри в считаните за “непробиваеми бастиони“ на ПСР места може да бъдат определящи за процесите, които протичат след поражението на местния вот, нанесено на ПСР от кемалистката НРП, която излезе първа политическа сила. Очакванията са, че ще последват още оставки оставки или смени на ръководни кадри по места, смята той.





"Налага се да направим оценка на резултатите от изборите на 31 март от гледна точка на това ,което е наложително за положителна промяна на нашата партия и нашата кауза. Не можем да пренебрегнем факта, че народът не ни одобри. Ще продължим по пътя си с нови имена", заяви Ердоган пред участниците в разширена конференция с ръководителите на структурите на партията в цялата страна, информира държавната телевизия ТРТ Хабер. Той посочи, че предстоят решителни стъпки, за да бъде спечелено отново доверието на народа към ПСР, за укрепване на кадрите на ПСР.

 

В края на тази седмица, на 31 май-2 юни, се предвижда централното ръководство на ПСР начело с Ердоган да проведе лагер-конференция с отговорни кадри на партията от всички окръзи на страната.

 

На конференцията, която ще се състои в спа-курорта Къзълджахамам, ще бъдат обсъдени резултатите от местния вот и ще бъде набелязана новата пътна карта, информира частният телевизионен канал НТВ.

 

Според близки до ПСР източници на конференцията, на която се очаква да говори Ердоган, ще бъдат обсъдени и огласени някои предстоящи промени в ПСР.

 

Близки до опозицията медии като "Сьозджу" и "Дувар" писаха, че се очаква да бъдат сменени ръководителите на окръжните организации на ПСР в Анкара и Истанбул заради поражението на местния вот.

 

Проучванията на социологическите агенции през последния месец показват, че в ПСР продължава спадът в доверието след изборите за местни органи на властта през март т.г.





Според резултатите от анкета на агенция "Метропол", които публикува сайтът Т24, рейтингът на ПСР е спаднал от 33 на 31 процента, докато рейтингът на НРП е скочил от 31 на 36 процента.

 

Проучване на агенция "Йонейлем", изготвено сред 2220 души в периода 26-29 април, чиито резултати публикува изданието "Артъ герчек", показва, че най-голямата опозиционна партия в Турция - НРП, продължава да е водеща политическа сила. На въпрос за коя партия бихте гласували, ако изборите бяха тази неделя, НРП събира 34,1 процента, следвана от ПСР и прокюрдската партия ДЕМ.

 

Критични към Ердоган анализатори посочват, че причината за срива в ПСР не е само икономическата криза, а и откъсването на партията от хората, както и злоупотребата с президентската система.

 
 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 53| 11846 |27.05.2024 Те честват 500 хиляди „герои“! Мъртъвци на цената на китайска кафеварка изпълват ферми за трупове . 5| 2522 |27.05.2024 Рустем Умеров в София: Украйна се нуждае от повече ПВО . 9| 2960 |27.05.2024 Поптодорова: Путин е насочен към това Зеленски да бъде напълно пренебрегнат като президент . 0| 2556 |27.05.2024 "Тактики от сивата зона": Китай иска да изтощи военните сили на Тайван

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads