Реклама / Ads
0| 3336 |04.08.2022 НОВИНИ

Защо хиляди руснаци предпочитат Турция и Грузия пред Русия на Путин

.
Те напускат Русия...
Турция и Грузия са предпочитаните държани, където хиляди руснаци търсят спасение от режима на Путин. Това сочи мащабно проучване на Маргарита Завадская, политолог и изследовател в Александровския институт на Хелзинкския университет. Тя представи официално информация за емигрантите, напуснали Русия от началото на руската инвазия в Украйна на портала Riddle Russia.
 

Според Завадская през последните месеци Русия напускат предимно социално активни хора, които не са доволни от политическия курс на страната. Стотици хиляди руснаци напуснаха Русия, когато руските войски нахлуха в Украйна. Това беше най-голямата емигрантска вълна след разпадането на Съветския съюз. След началото на военния конфликт десетки хиляди руснаци заминаха за Турция, Армения и Грузия - тоест страните, в които руснаците могат да влизат без визи.

 

Финландия, Естония, Латвия и Литва са най-популярните транзитни страни за руснаците към други европейски страни. Според Завадская през последните месеци Русия напускат предимно социално активни хора, които не са доволни от управлението на президента Путин. Те, ако е необходимо, могат да създадат нови алтернативни политически организации извън Русия, отбеляза Завадская. OK Russians (организация с нестопанска цел, която помага на руснаци, които се противопоставят на войната в Украйна и които са пострадали от руските власти – бел. ред.) направиха социологическо изследване на хора, напуснали страната. Резултатите от проучването показват, че най-популярните страни за започване на нов живот са Турция (24,9%), Грузия (23,4%) и Армения (15,1%). Около 2,8% от анкетираните са отишли ​​в Израел и около 2% - в страните от Централна Азия: Узбекистан, Казахстан и Киргизстан. 1,9% са избрали Сърбия, 1,7% в Черна гора, 1,6% в Естония, 1,6% в Германия и 1,5% в Испания.

 

Изборът на страната се определя основно от наличието на билети и правилата за влизане и престой в страната. Както и заради възможностите за работа и социализация. 43% от анкетираните са заявили, че биха останали в приемащата страна. 18% планират да се преместят в друга държава. 35% още не са решили какви са плановете им и по-нататъшните им решения ще зависят от развитието на ситуацията. Само 3% са заявили, че обмислят да се върнат в Русия.

 

Много от руснаците, напуснали родината си, владеят английски. 45% от анкетираните работят в IT сектора, 16% в културата и изкуството, 14% работят като учители и счетоводители, а 8% са журналисти. Много от тези, които напускат Русия, са били преследвани заради антивоенната си позиция. Според резултатите от проучването около половината от анкетираните са подписали петиции и отворени писма, публикували са политическа информация в интернет.

 

Около 70% от участниците в проучването са дарили пари на независими неправителствени организации и медии преди 24 февруари, а 40% - след началото на военния конфликт. 55% от анкетираните са били изправени пред някаква форма на политически натиск, преди да напуснат Русия.

Около 70% от анкетираните не вярват, че политическата ситуация в Русия ще се промени към по-добро през следващите години, 72% смятат, че качеството на живот в Русия се влошава осезаемо.

 

В анкетата са участвали 1661 души от различни страни.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 10854 |31.07.2022 Лена Бориславова: Защо не ги направи 12 г. тия работи, Бойко ?! . 0| 53833 |29.07.2022 Разговорът между Джо Байдън и Си Цзипин разстрои тежко Путин. Защо? . 0| 3517 |28.07.2022 Политолог с десет аргумента защо ПП и ДБ трябва да се явят заедно на изборите . 0| 2899 |28.07.2022 Украинските сили продължават натиска върху окупирания от руснаците Херсон

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads