Реклама / Ads
15| 4718 |11.11.2022 НОВИНИ

Защо нидерландските F-16 са най-добрата възможност за ”преходен” самолет?

.
F-16 - нидерландски
МиГ-29 отива в историята в рамките на година-две. Можеше да не е така, но от 2014-та насам на няколко пъти беше потвърждавано решението да се работи само с Русия, а от февруари - неохотно с Полша. Символичното удължаване на агонията е със съмнителна реална полза за сигурността на България.
 

Вярно е, че българските ВВС не са готови за нов самолет, но нидерландската възможност е добър повод за форсиране на подготовката за приемане на Ф-16. Още повече, че ще бъдат спестени пари от наемането на друг "преходен" самолет.

 

Също така е вярно, че няма подготвени летци и с нидерландските самолети за определен период от време няма да може да се носи бойно дежурство. Но тъй като е относиутелно по-прост от нашите бъдещи Ф-16, той ще може да бъде усвоен относително по-бързо и то от пилоти, които вече са летели на МиГ-29. Вярно, не от всички, но беше ясно, че този момент ще дойде.


И най-важното - нидерландските Ф-16 нямат нито един недостатък в сравнение с друг "преходен" самолет. Имат само предимството, че вече са налични и че няма да е необходимо тяхното наемане. Напротив - средствата могат да се използват за организиране на активна подготовка тук, в България.


Временното спиране на изпълнението на въздушно патрулиране е имиджов удар, но това е най-малкото последствие за твърде дългото придържане към РСК МиГ. Съюзниците могат да ни помогнат. Да, неприятно е, но другото е умишлено поддържана агония при ясното съзнание за ограничената и боеспособност.


Ако правителството не иска, Народното събрание трябва да се намеси по-директно. А най-добре - да излъчи редовно правителство, което да не се опитва да седи на два стола и да демонстрира неадекватността на България.


"Имаше въздушна активност на границата на нашата отговорна зона, в нейната източна част. Времето беше мъгливо и нашите самолети МиГ-29 не успяха да излетят. Това сториха испанските", обясни адмирал Ефтимов.


Георги Цветков

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5413 |05.11.2022 Милиони казват ”довиждане” на Жерар Пике от ”Барса” тази вечер. Защо си тръгва легендарният №3? . 13| 6488 |04.11.2022 Хитлер е истинският спасител на Георги Димитров. Защо БСП не се гордее с 4 ноември? . 0| 6199 |03.11.2022 Ще виждаме все повече дъги в небето. Вижте защо! . 0| 2733 |03.11.2022 Синдикалист в МВР: Защо са позволили на гранични полицаи да напуснат?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads