Реклама / Ads
10| 14303 |15.08.2023 НОВИНИ

Защо случващото се в Нигер е важно за България? Креатурите на Кремъл у нас го знаят

.
Само допреди 5 месеца Нигер се възприемаше като ключов съюзник на САЩ в Африка. Картината обаче се промени драстично, когато на 26 юли президентът Мохамед Базум бе свален от власт чрез военен преврат, а привържениците на хунтата развяха руски знамена. Какво означава всичко това?
 

Нигер е една от най-богатите на уран държави. Франция купува голяма част (около 18% според Le Monde) от урана за своята атомна индустрия именно от бившата си колония. Китай също добива петрол и уран от Нигер. Счита се, че страната притежава една от най-висококачествените уранови руди в Африка и през 2022 г. е произвела около 5% от световната продукция на стратегическия ресурс, според Световната ядрена асоциация. 

 

Възможно е превратът в Нигер да разтърси европейската енергетика. Тук можем да търсим и една от възможните причини за ролята на Русия в случващото се. В момент, в който Европа почти изцяло се откъсна от зависимостта си от руски газ, в момента фокусът на Кремъл изглежда е върху опита на Европа да диверсифицира и ядрената си енергетика. Това потвърди и пред ФрогНюз енергийният експерт Илиян Василев. По думите му това може да се окаже и проблем за България.

 

“Нигер не е най-големият производител. Казахстан е много по-голям производител. Русия системно гледа да изтласка и да направи по-уязвима Европа и Запада от ядрено гориво. Сега се залага на зависимостта от ядрено гориво и суровината за него. Тук говорим и за България. Имаме договори с Фраматом, а суровината се взема и от Казахстан, и от Нигер. Ако Русия иска да затрудни възможността да диверсифицираме ядреното си гориво, ще създаде проблеми на онези, от които ще го внасяме”, посочи Василев.

 

Ролята на Русия в случващото се в Нигер не е никак за подценяване, а изглежда всичко това ще промени и дневния ред на проруската пропаганда у нас. Докато кризата продължава, а сваленият президент Базум е изправен пред съдебен процес по обвинения в държавна измяна, пропагандата усилено работи. Според фалшиви новини, които циркулират в социалните мрежи у нас от симпатизанти на “Възраждане” - информация, която не отговаря по никакъв начин на истината. 

 

В момента именно Костадин Костадинов от “Възраждане” говори за лицемерието на псевдодемократите, които нарича фашисти и пита защо никой не е сложил на профила си във Facebook нигерското знаменце (какъвто бе случаят при началото на войната в Украйна), нито един не е призовал да се осъди агресията на Франция (такава агресия няма), нито един не е застанал зад независим Нигер (насилственият преврат в страната по никакъв начин не може да говори за независимост на Нигер).

 

Хунтата в Нигер обвинява Франция за дестабилизацията и поиска помощ от не кого да е, а от частната армия “Вагнер”. Проруската пропаганда обаче усилено се опитва да наложи тезата, че Франция се готви за война и иска да използва сила в Нигер. Беше съобщено, че Франция възнамерява да извърши военно нахлуване в Нигер заедно със страните от организацията ECOWAS - Икономическа общност на западноафриканските държави.

 

“Това, което може да се очаква от руските креатури у нас е очаквано. В момента има лека дезинформационна кампания, която достига до България спорадично, не системно. Очаквано е да има конфликт по линията Русия - Франция, защото Москва върши доста усилена работа в Африка напоследък. Предполагам, че това е опит за подмяна на властови ресурси там, които са по-скоро прозападни. Може би се опитват да пробият по някакъв начин властово. Очаквана е реакцията от родните креатури - те ще защитят по всякакъв начин онова, което Русия налага като наратив и външна политика”, коментира на свой ред пред ФрогНюз експертът Валентин Вълканов, социолог, преподавател в НБУ, член на екипа във ФХСИ.

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 18841 |15.08.2023 Зрелищна гонка в центъра на София завърши със свалени номера. Защо? . 1| 2664 |14.08.2023 Хунтата в Нигер изправя сваления президент на съд за измяна . 7| 3102 |14.08.2023 Мохамед Халаф: На случващото се в Западна Африка може да се гледа като продължение на войната в Украйна . 36| 4172 |11.08.2023 ”Всички да гледат към Москва”. Отваря ли превратът в Нигер врата за Русия за сметка на Запада

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads