Реклама / Ads
0| 2738 |18.08.2022 НОВИНИ

Зеленски поиска ООН да гарантира сигурността на АЕЦ Запорожие

.
Антониу Гутериш, Володимир Зеленски Източник: БГНЕС
ООН трябва да гарантира сигурността на Запорожката атомна електроцентрала, окупирана от руските сили. Това написа в канала си в социалната мрежа Telegram украинският президент Володимир Зеленски след разговорите в Лвов с генералния секретар на организацията Антониу Гутериш и турския президент Реджеп Ердоган.
 

Зеленски определи като "шантаж" действията на Русия в Запорожката АЕЦ и предупреди, че този умишлен терор може да има катастрофални последици за целия свят. Той отново настоя за демилитаризация на зоната около най-голямата ядрена електроцентрала в Европа, както неотдавна предложи Гутериш. Но от Москва днес дойде категоричен отказ.

 

"Очакваме в най-скоро време да се състои съгласуваната още през юни инспекция на Международната агенция за атомна енергия. Експертите й трябва на място да се убедят в престъното поведение на киевския режим, който многократно е устройвал провокации", обясни заместник-говорителят на външното министерство Иван Нечаев.

 

Русия заплаши, че може да затвори ядрената централа заради обстрела на украинските сили. А украински официални лица обвиниха Москва, че планира да затвори централата, за да я откъсне от енергийната мрежа на Украйна и да я прехвърли към руската.

 

В Лвов, където се срещнаха Гутериш, Зеленски и Ердоган, вероятно са обсъдени и възможностите за постигане на примирие, но редица наблюдатели са скептични, че в обозримо бъдеще може да се стигне до среща между президентите на Украйна и Русия. За такава инициатива на Ердоган съобщават турски медии.

 

Генералният секретар на ООН планира утре да посети черноморското пристанище Одеса, където износът на зърно е възобновен съгласно споразумение с посредничеството на ООН. От Черноморск е отплавал още един кораб, превозващ украинско зърно. С него общият брой на корабите вече е 25.

 

Черноморският флот на Русия, базиран в анексирания Крим, е с нов командир, съобщи агенция РИА. Смяната идва след като през последните дни руски военни бази на полуострова бяха разтърсени от серия експлозии.

 

В хода на военните действия, украинските сили съобщиха, че са отбили руска атака в южния район Херсон, докато при руски обстрел в Харков, в северната част на страната, са били убити седем души, а 17 са били ранени.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2812 |18.08.2022 Путин поиска и от купувачите на втечнен газ от „Сахалин-2“ да плащат на Газпромбанк . 0| 2603 |18.08.2022 Прокуратурата поиска постоянен арест за шофьора от АМ ”Тракия” . 0| 2640 |18.08.2022 Гутериш се среща с Ердоган и Зеленски . 0| 2938 |16.08.2022 Зеленски, Ердоган и Гутериш се срещат в четвъртък в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads