Реклама / Ads
40| 6251 |22.12.2022 НОВИНИ

Зеленски пред Конгреса на САЩ: Украйна е жива и здрава! /вижте цялата реч/

.
Украйна е "жива и здрава" и никога няма да се предаде. Това заяви президентът на страната Володимир Зеленски при обръщението си пред Конгреса на САЩ. Това е първото задгранично пътуване на Зеленски след началото на войната. Той бе посрещнат с бурни аплодисменти.

"Военната помощ на САЩ за Украйна не беше благотворителност, а инвестиция в сигурността за бъдещето", каза Зеленски. Призивът му идва на фона на признаци, че подкрепата на САЩ вероятно ще се сблъска с по-голям контрол от републиканските законодатели в Конгреса.

 

Ето и речта на Зеленски:

 

"Въпреки всички шансове и сценарии на гибел и мрак, Украйна не падна. Украйна е жива и здрава. Това ми дава добра причина да споделя с вас първата съвместна победа - победихме Русия в битката за умовете на света. Ние не се страхуваме, не трябва да се страхува никой по света.

 

(...)

 

Американците завоюваха тази победа и успяха да обединят световната общност в защита на свободата на международното право. Европейците завоюваха тази победа и затова сега Европа е по-силна и по-независима от всякога. Руската тирания изгуби контрол над нас. И никога повече няма да повлияе на умовете ни.

 

(...)

 

И все пак трябва да направим всичко необходимо, за да гарантираме, че страните от Глобалния юг също ще завоюват такава победа. Руснаците ще имат шанс да бъдат свободни само тогава, когато победят Кремъл в съзнанието си. Все пак битката продължава и ние трябва да победим Кремъл на бойното поле, да.

 

Тази битка не е само за територия, за тази или друга част на Европа. Битката не е само за живота, свободата и сигурността на украинците или всяка друга нация, която Русия се опитва да завладее. Тази борба ще определи в какъв свят ще живеят нашите деца и внуци, а след това и техните деца и внуци.

 

Това ще определи дали ще бъде демокрация за украинците и за американците - за всички. Тази битка не може да бъде замразена или отложена. Не може да се пренебрегне, надявайки се, че океанът или нещо друго ще осигури защита. От Съединените щати до Китай, от Европа до Латинска Америка и от Африка до Австралия, светът е твърде взаимосвързан и взаимозависим, за да позволи на някой да остане настрана и в същото време да се чувства в безопасност, когато такава битка продължава.

 

Следващата година ще бъде повратна точка, знам го, точката, когато украинската смелост и американската решителност трябва да гарантират бъдещето на нашата обща свобода, свободата на хората, които отстояват своите ценности.

 

(...)

 

Преди да дойда тук във Вашингтон, бях на първа линия в нашия Бахмут. В нашата крепост в източната част на Украйна, в Донбас. Руските военни и наемници превземат Бахмут непрекъснато от май. Те го превземат ден и нощ, но Бахмут стои.

 

(...)

 

Всеки сантиметър от тази земя е напоен с кръв; ревящи оръдия звучат всеки час. Окопите в Донбас сменят ръцете си по няколко пъти на ден в ожесточени битки и дори ръкопашен бой. Но украинският Донбас стои.

 

Руснаците използват всичко, всичко, което имат срещу Бахмут и други наши красиви градове. Окупаторите имат значително предимство в артилерията. Имат предимство в боеприпасите. Те имат много повече ракети и самолети, отколкото ние някога сме имали. Вярно е, но отбранителните ни сили стоят. И - и ние всички се гордеем с тях.

 

Тактиката на руснаците е примитивна. Изгарят и унищожават всичко, което видят. Изпратиха главорези на предната линия. Хвърлиха всичко срещу нас. Хвърлиха срещу свободния свят всичко, което имаха.

 

(...)

 

Украйна държи позициите си и никога няма да се предаде. Тук е тиранията, на която не й липсва жестокост срещу живота на свободните хора. Вашата подкрепа е от решаващо значение.

 

(...)

 

Имаме артилерия, да. Но достатъчна ли е? Не. За да се гарантира, че Бахмут не е просто крепост, която задържа руската армия, но за да може руската армия да се изтегли напълно, са необходими повече оръдия и снаряди. Ако се случи същото като при битката при Саратога, битката за Бахмут ще промени траекторията на нашата война за независимост и свобода.

 

Ако вашите "Patriot" спрат руския терор срещу нашите градове, това ще позволи на украинските патриоти да работят пълноценно, за да защитят нашата свобода. Когато Русия не може да достигне нашите градове с артилерията си, тя се опитва да ги унищожи с ракетни атаки. Нещо повече, Русия намери съюзник в това - в тази геноцидната си политика - Иран.

 

Стотици ирански смъртоносни дронове, изпратени в Русия, се превърнаха в заплаха за критичната ни инфраструктура. Така единият терорист намира другия.

 

Въпрос на време е кога ще нападнат други съюзници, ако не ги спрем сега. да го направим. Вярвам, че не трябва да има табута между нас в нашия съюз. Украйна никога не е молила американските войници да се бият на наша земя вместо нас. Уверявам ви, че украинските войници могат отлично да управляват сами американски танкове и самолети.

 

Финансовата помощ също е изключително важна и бих искал да ви благодаря за финансовите пакети, които вече сте ни предоставили. Вашите пари не са благотворителност. Това е инвестиция в глобалната сигурност и демокрация, с която се отнасяме по най-отговорния начин.

 

Русия наистина можеше да спре агресията си, ако искаше, но вие можете да ускорите нашата победа. И това ще покаже на всеки потенциален агресор, че никой не може да успее да наруши националните граници, да извършва зверства и да властва против волята на хората.

 

Би било наивно да чакаме стъпки към мир от Русия, която се радва да бъде терористична държава. Руснаците все още са отровени от Кремъл.

 

Възстановяването на международния правов ред е наша съвместна задача. Имаме нужда от мир, да. Украйна вече предложи своята мирна формула - 10 точки, които трябва да бъдат приложени за за съвместната ни сигурност, гарантирана за десетилетия напред и срещата на върха, която може да се проведе.

 

Президентът Джо Байдън подкрепи нашата мирна инициатива. Всеки от вас, дами и господа, може да помогне в изпълнението, за да се гарантира, че ръководството на Америка ще остане солидно, двукамарно и двупартийно.

 

Можете да засилите санкциите, за да накарате Русия да почувства колко пагубна е всъщност нейната агресия. Наистина във вашата власт е да ни помогнете да изправим пред съда всеки, който започна тази непредизвикана и престъпна война. Нека светът види, че Съединените щати са тук.

 

(...)

 

След два дни празнуваме Коледа. Може би на свещи. Не защото е по-романтично, не, а защото няма да има ток. Милиони няма да имат нито парно, нито течаща вода. Всичко това ще бъде резултат от руски ракетни и безпилотни атаки срещу нашата енергийна инфраструктура.

 

Но не се оплакваме. Ние не съдим и сравняваме чий живот е по-лесен. Вашето благополучие е продукт на вашата национална сигурност; резултат от борбата ви за независимост и многото ви победи. Ние, украинците, също ще преминем достойно и успешно през нашата война за независимост и свобода.

 

Ще празнуваме Коледа и дори без ток светлината на нашата вяра в самите нас няма да угасне. Ако ни нападнат руски ракети, ще направим всичко възможно да се защитим. Ако ни атакуват с ирански дронове и нашите ще трябва да ходят в бомбоубежища на Бъдни вечер, украинците пак ще седнат на празничната трапеза и ще се веселят.

 

(...)

 

Ние вече изградихме силна Украйна, със силни хора, силна армия, силни институции заедно с вас. Заедно с вас разработихме силни гаранции за сигурност за нашата страна и за цяла Европа и света. И също така заедно с вас ще поставим на място всички, които се противопоставят на свободата. Това ще бъде основата за защита на демокрацията в Европа и по света.

 

Благодаря на всяко американско семейство, което цени топлината на своя дом и желае същата топлина на другите хора. Благодаря на президента Байдън и на двете партии, в Сената и Камарата, за безценната ви помощ. Благодаря на вашите градове и вашите граждани, които подкрепиха Украйна тази година, които приеха нашите украинци, нашите хора, които развяха нашите национални знамена, които действаха, за да ни помогнат.

 

(...)

 

Знам, че всичко зависи от нас, от украинските въоръжени сили, но толкова много зависи от света. Толкова много в света зависи от вас. Когато вчера бях в Бахмут, нашите герои ми дадоха знамето, бойното знаме, знамето на тези, които защитават Украйна, Европа и света с цената на живота си. Те ме помолиха да донеса това знаме при вас, в Конгреса на САЩ, на членовете на Камарата на представителите и сенаторите, чиито решения могат да спасят милиони хора.

 

Нека това знаме остане с вас, дами и господа. Това знаме е символ на нашата победа в тази война. Стоим, борим се и ще победим, защото сме обединени - Украйна, Америка и целият свободен свят.

 

Нека Бог пази нашите смели войници и граждани, нека Бог завинаги благослови Съединените американски щати. Весела Коледа и щастлива, победоносна Нова година. Слава на Украйна!"Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2637 |21.12.2022 Пред Коледно - младежи от БЧК зарадваха деца в Търновската болница с играчки и сладкиши . 22| 2963 |21.12.2022 Войната буксува и Шойгу предложи рязко увеличаване на армията и на наборната възраст . 2| 2743 |21.12.2022 Борис Бекер излезе предсрочното от затвора. Каза, че престоят там го е променил завинаги . 5| 2789 |21.12.2022 Обречен ли е мандатът на ПП? Денков категоричен - и Меси да предложим за премиер, няма да съберем мнозинство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads