Реклама / Ads
6| 3182 |16.11.2023 НОВИНИ

Зеленски: Русия вече не е в състояние да използва Черно море за дестабилизиране на света

.
Володимир Зеленски
Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че страната му е иззела инициативата от Русия в Черно море и е принудила руския флот да се изтегли на изток. Това се случи по време на заседание на Парламентарната асамблея на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество. България е страна-основател в нея.
 

"Успяхме да изземем инициативата от Русия в Черно море и създадохме условия за сигурност, които принуждават агресора да бяга от източната част на водния път и да се опитва да скрие военните си кораби. За първи път в света в Черно море започна да действа флотилия от морски безпилотни летателни апарати - украинската флотилия", написа Зеленски в "Телеграм“, препредавайки обръщението си от заседанието.

 

"Бих искал също така да отбележа, че сега - като един от основните резултати от нашите действия - Русия не е в състояние да използва Черно море като плацдарм за дестабилизиране на други региони по света. Така че сега, повече от всякога, е ясно, че сътрудничеството ни в нашия черноморски регион трябва само да се засилва. И аз съм благодарен на всички, които допринасят за общите резултати", пише още украинският президент.

 

"Успяхме да покажем, че сътрудничеството между държавите от Черноморския регион, с подкрепата на нашите партньори, може да възстанови стабилността на световния пазар на храни. И по този начин да възстановим сигурността на нормалния живот на десетки народи - от Мароко до Югоизточна Азия.

 

Успяхме да осигурим такава защита на западната част на Черно море, която сега позволява функционирането на нашите морски експортни коридори. Дунавският регион, който също е от решаващо значение за глобалната сигурност, придобива ново значение", допъва той.

 

Междувременно британското външно министерство съобщи, че новият ръководител на ведомството Дейвид Камерън, който е на визита в Украйна, е посетил Одеса, предаде "Ройтерс".

 

Камерън е първият британски министър, който посещава украинския пристанищен град след началото на пълномащабната руска инвазия, отбелязва Укринформ.

 

Той заяви в Одеса, че подкрепата за украинците е оказала пряко въздействие върху инвазията и обеща, че страната му ще предостави още помощ на Киев. Това включва 10 млн. лири за Червения кръст на Украйна, като средствата са предвидени за лекарства и медицински консумативи за пряко засегнатите от руската агресия общности.  Освен това Великобритания ще дари над 7 млн. лири на консорциум от неправителствени организации, които предоставят хуманитарна помощ на опасни места по фронтовите линии. Британското правителство предоставя и още 1,4 милиона лири на неправителствената организация "Корпус на милосърдието“, която работи в Украйна.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2852 |16.11.2023 Правителството отпуска по 1512 лв. на домакинствата, пострадали от урагана на 4 ноември . 12| 3696 |16.11.2023 Откриха мъртъв ген. Свиридов, критик на Путин . 2| 2896 |16.11.2023 Турция е все по-близо до даване на "зелена светлина" за разширяване на НАТО . 30| 10838 |16.11.2023 Петков: ГЕРБ страдат, че загубиха София и Варна. Падне ли дерогацията, "Лукойл" няма да плаща големи данъци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads