Реклама / Ads
2| 2841 |06.11.2022 НОВИНИ

Зимният туристически сезон ще бъде между 5 и 7 процента по-силен от миналогодишния

.
Пампорово
Зимният туристически сезон ще е рекорден, той ще е между 5 и 7 процента по-силен от миналогодишния, който отново беше рекорден, прогнозира служебният министър на туризма Илин Димитров в ефира на БНТ.
 

Лошо стартирахме тази година заради военните действия, бяхме буквално в шок, тъй като имаме война до нашите граници. Юли бяхме около 27 процента под нивата на 2019 година. Благодарение на това, че хората свикнаха с конфликта, ние рекламирахме активно, показахме, че сме сигурна държава, в момента сме малко под 12 процента спрямо нивата на 2019 г. и вярвам, че ще сме 9 процента под тези нива, когато свърши годината, посочи министър Димитров. 

 

Време е политиците да покажат в парламента, че туризмът е приоритет наистина, нека да гласуват 9 процента ДДС за постоянно, призова той.

 

На въпрос какво ще се случи, ако протестиращи украински бежанци откажат да напуснат хотелите, в които са настанени, министър Илин Димитров каза, че държавата има ангажимент да заплати на хотелите престоя на бежанците до 15 ноември, оттам нататък те могат да останат като си плащат или ако хотелът реши да ги приеме и той да им плаща.

 

Но държавата не може да поема повече разходи, всички еврофондове са празни, имаме големи дефицити по държавния бюджет, коментира министърът. 

 

Той подчерта, че България се грижи най-добре от целия ЕС за своите бежанци. Платили сме най-много средства и те от първия ден са настанени в хотели. Това е невероятен имидж пред Европа, който си изградихме – солидарност, съпричастност, но просто финансите ни свършиха, посочи Димитров.

 

От началото на войната, по данни на финансовото министерство, сме платили малко над 520 млн. общо, но те са по много пера. Ведомството, което аз ръководя, е платило 186 млн. лева, тази сума ще набъбне до 220 млн., като над 95 процента от нея е по еврофондове, които се изчерпаха, посочи Димитров. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2734 |28.10.2022 Електропреносната система - готова да посрещне есенно-зимния сезон . 0| 2557 |24.10.2022 WINBET предлага излъчване на живо на всички мачове от сезона в NBA . 0| 2809 |11.10.2022 Сезонният грип нахлу в страната, как да го различим от COVID-19 . 3| 3511 |01.10.2022 Днес се открива ловният сезон за диви прасета, ловците на бунт заради нов европейски регламент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads