Реклама / Ads
6| 4962 |09.02.2008 НОВИНИ

ЕК знае за корупцията у нас от тайни източници, не вярва много на властта

.
Имаме свои източници за корупцията в българския държавен и политически елит. Това съобщи пред БНР Марк Грей, говорител на Европейската комисия по вътрешен ред и правосъдие.
 
Той е категоричен, че в ЕС далеч не разчитат единствено на официалните доклади, които им пращат българските институции - правителство, министерства и агенции.

Един от сериозните извори на данни за крадливи чиновници и политици комисията на Франко Фратини добивала от български електронни медии. Интернет изданията са много по-обективни и в тях читателите свободно изказват свои мнения, предположения и конкретни факти, заявиха от комисията по вътрешен ред и правосъдие още преди да излезе последния доклад преди две седмици. Евроспецовете приемали последния скандал с корумпирани висши чиновници от агенцията по пътна инфраструктура не толкова като успех на службите, а като самотен опит на български гражданин да обяви, че е рекетиран. Ареста само на двамата посочени служители, поискали 50 000 лв., е всъщност затваряне на кръга и заличаване следите към по-високите етажи, а не мащабна акция, категорични са от ЕК.  

Пред БНР Марк Грей заяви още, че липсва ясна стратегия за справяне с погазването на закона във властовите и политическите среди. Според комисията нямало яснота по каква схема се преследва корупцията, как са защитени българите, дръзнали да се опълчат на престъпните намерения на чиновници и политици. Медиите също не били активни, а отразявали само шумни акции и бъдещи намерения. За всичко това имало информация в ЕК, но Грей отказа да назове източниците у нас и количеството придобивана информа;ия. „Тя е много ценна и е част от усилията ни за независима и реална оценка на случващото се в България", категоричен е Марк Грей. Той допълни също, че ЕК гарантира пълна анонимност и закрила на своите източници. Така се постигало взаимно доверие. Същото обаче не може да се каже за българските правозащитни органи, смятаме ние от Frognews.bg. Доказват го случаите с арх. Янев, чието име бе хвърлено на показ от столичен прокурор, който после обясняваше някакви неясни причини. Единият от задържаните подкупни чиновници пък поиска да остане в ареста, което е прецедент. Негови близки споделиха, че умирал от страх да не го гръмнат навън.

Издънки с опазване на тайната и имена на замесени в акции срещу мафията имаше и по случая „Куйович". Това разкри пръв полицаят Тодор Димов от Разград, но по-късно пред военни прокурори той се отметна от думите си, че в ръководството на МВР има покровители на синтетичната дрога. Бе принуден и заплашен, смятаме ние от Frognews.bg.

Тези и много други случаи са станали известни на комисията на Франко Фратини. В нея постъпват и сигнали от бюрото на ФБР в София, както и материали от партньорски служби, които често се натъкват на данни за висша корупция в София, работейки по разкриване на международен трафик и престъпления.

Марк Грай е и един от отлично запознатите евроексперти със случая „Топлофикация" и делото срещу Валентин Димитров. В ЕК знаят също, че скандалът тръгна от австрийските и други служби, а у нас разследването забуксува, благодарение на екшъна, разигран от тогавашния шеф на следствието Ангел Александров. В ЕК знаели дори кои наши висши управленци са се срещали с добре облечени бизнесмени, колко пъти и къде в чужбина. Получавали сигнали и от обикновени граждани, които нямали доверие на институциите у нас. Frognews.bg

dimitar_gudjenov04.jpg

 

 "Боляри събират данъци в натура" - худ. Димитър Гюдженов 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4899 |06.02.2008 Ексцентрична мярка срещу корупцията на пътя предлага царски депутат . 7| 5089 |03.02.2008 Корупцията и престъпността в България будят безпокойство . 3| 5451 |30.12.2007 АФП: Корупцията продължава да мъчи България и Румъния . 4| 4839 |06.11.2007 Брюксел ни спести критики за корупцията и бандитите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads