Реклама / Ads
5| 4782 |11.09.2021 АКТУАЛНО

20 години от атентатите на 11 септември - светът е разтърсен

.
Днес се навършват 20 години от организираните от „Ал Кайда“ атентати на 11 септември. Събитието ще се отбележи с мемориални церемонии в Ню Йорк, Пенсилвания и в района на Вашингтон. Близо три хиляди души загинаха при атентатите.
 

В навечерието на годишнината по време на видеообръщение американският президент Джон Байдън почете паметта на загиналите и отбеляза появилите след атентатите героизъм и обединение на нацията.

 

Но Байдън също говори и за появилите се „тъмни сили“ на човешката природа като гняв и страх към мюсюлмани, довели до разединение в страната. За американския президент най-важният урок от атентатите е, че обединението е най-голямата сила.

„Обединението не значи да вярваме в едно и също нещо. Трябва да имаме


.
Светлини в небето над мемориала на жертвите на атаката от 9 септември 2001 г. в Ню Йорк, в навечерието на 20-ата годишнина от атентатите.

фундаментална вяра един в друг и в тази нация. Ние сме уникални в световната история, защото сме единствената нация, базирана на идеята, че всеки един е създаден равен на другите и отношението към всеки трябва да е справедливо, всеки да е равнопоставен. Това е задачата пред нас“, каза Байдън.

 

Заедно с първата дама американският президентът днес ще е в Ню Йорк и Шанксвил, Пенсилвания.

 

Според информация от Белия дом от миналата седмица те ще бъдат и в Пентагона, където ще се включат в събитие с участие вицепрезидента Камала Харис и нейния съпруг.

 

В Ню Йорк заедно с президента Байдън на Кота нула ще присъства и бившия президент Барак Обама, при когото Байдън бе вицепрезидент в продължение на два мандата.

 

Атентатите доведоха до най-дългата война на Съединените щати, която приключи неотдавна със сцени на хаос и отчаяние. Официално Вашингтон посочва, че първопричината за войната - намирането на организаторите на атентатите, е била отстранена и оставането в Афганистан не е било оправдано. Но в обществото се задават въпроси дали изтеглянето не е било прибързано.


Атаките започват рано сутринта, когато 19 терористи установяват контрол над самолетите, излитащи от Източното крайбрежие на САЩ в посока към Калифорния. Специално са подбрани самолети за далечни направления, тъй като те са заредени догоре с гориво.

 

Петима отклоняват полет №11 на "Американ Еърлайнс" (от Бостън за Лос Анджелис) и насочват "Боинг 767-723" към Северната кула от Световния търговски център. Самолетът се удря в северната страна на сградата в 8:46:33 часа местно време.

В 9:02:59 часа местно време други петима принуждават "Боинг 767-222" на "Юнайтед Еърлайнс" да се вреже в Южната кула. Сблъсъкът е видян на живо по целия свят, тъй като след първия сблъсък телевизионните канали излъчват пряко от Световния търговски център. Редовният маршрут на полета е трябвало да бъде от Бостън за Лос Анджелис.

 

Друга група от петима терористи превзема "Боинг 757-223" на "Американ Еърлайнс" (изпълняващ редовен полет от Вашингтон до Лос Анджелис) и го насочва към Пентагона. Самолетът катастрофира и причинява разрушения на сградата.

Четвърти самолет - "Боинг 757-222", изпълняващ 93 на "Юнайтед Еърлайнс" от Нюарк за Токио, е отклонен от четирима терористи. Предполага се, че целта на полета е бил Капитолия или Белия дом, но пътниците се противопоставят на похитителите и осуетяват намерението им. Самолетът се разбива в поле в Югозападна Пенсилвания, на около 240 км северозападно от Вашингтон, в 10:03:11 часа местно време.

 

Жертвите са 2 974 души, без терористите: 246 - на четирите самолета (от които няма оцелели), 2 603 - в кулите в Ню Йорк и на земята, 125 - в Пентагона. Други 24 души са обявени за липсващи. С изключение на 55 военни, убити в Пентагона всички останали жертви са цивилни лица. Сред загиналите има представители на повече от 90 държави.

 

411 служители на спасителните служби, които се отзовават на сигналите, загиват, докато се опитват да спасят хората и да ограничат пожарите.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 40381 |22.07.2021 Цветан Василев: Ще са нужни 40 години, за да бъдат изплатени всички поети задължения от ”Виваком” . 11| 10943 |21.07.2021 ”Антикорупционен фонд”: Прокуратурата две години криe, че е оневинила Горанов за апартамента . 7| 4928 |18.07.2021 Шапки долу! 184 години от рождението на Васил Левски . 0| 3550 |11.05.2021 Нинова: Книгите, културата и духовността са ни превеждали през много трудни години и са спасявали българщината

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads