Реклама / Ads
7| 4958 |18.07.2021 АКТУАЛНО

Шапки долу! 184 години от рождението на Васил Левски

.
Паметникът в Карлово Източник: БГНЕС
България отбелязва днес 184 години от рождението на Васил Левски. Център на тържествата е родният град на Апостола на свободата - Карлово. В храма ”Св. Николай” ще бъде отслужена литургия, след което присъстващите ще поднесат венци и цветя на гроба на майката на Левски Гина Кунчева.
 

В подбалканския град, който днес отбелязва своя празник, с тържествен ритуал ще бъдат издигнати знамената на България и на Карлово и ще бъде отслужен молебен. Официално ще бъдат посрещнати и участниците в националния туристически поход "По стъпките на Апостола", изминали през последните дни различни маршрути в Стара планина, свързани с революционната дейност на великия българин.


Вечерта в музея "Васил Левски" ще бъдат връчени наградите на отличените в националните конкурси, посветени на делото на Апостола. С воински по-чести ще бъде изнесено знамето на Карловския революционен комитет, след което на площад "Васил Левски" ще започне тържественият митинг-заря. Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните роти от 61-ва Стрямска механизирана бригада и ще произнесе слово, допълва БНР.


Церемонията с начален час 21 часа ще бъде предавана пряко от Българското национално радио.


Премиерът Стефан Янев ще участва в отбелязването на 184-ата годишнина от рождението на Апостола на свободата Васил Левски, съобщиха от правителствената пресслужба. Той ще присъства на панихидата в църквата "Св. София" в столицата.


С граждански поклонения пред паметниците в двора на Къкринското ханче и в Ловеч ще бъде почетена паметта и делото на Васил Левски по повод 184-тата годишнина от рождението на Апостола.


Гражданското поклонение пред паметника на Васил Левски в двора на Къкринското ханче, където Апостолът е заловен, е от 10 часа. След това в салона на читалището в село Къкрина ще бъде прожектиран документалният филм "Прослава на Левски".


От 18 часа пред паметника на Апостола в Ловеч на паметта и делото му ще бъдат почетени с гражданско поклонение. Веднага след тържествения ритуал по поднасяне на венци и цветя в знак на признателност в Музей "Васил Левски" ще бъде изнесен музикално-поетичен спектакъл.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3563 |11.05.2021 Нинова: Книгите, културата и духовността са ни превеждали през много трудни години и са спасявали българщината . 1| 3784 |24.02.2021 Анализ на РЕГО: Десет загубени години за присъединяване към Шенген . 26| 11392 |18.02.2021 Кметът Трайчо Трайков: Премахването на незаконни обекти отнема години . 15| 4763 |16.02.2021 Адв. Марковски за убитото от ток момче: За престъплението наказанието е 4-5-6 години

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads