Реклама / Ads
30| 13122 |30.04.2020 АКТУАЛНО

Адв. Елена Гунчева: Вместо икономически план - цунами от алчност и глупост

.
Елена Гунчева
Днешните брифинги направо ме зашеметиха. Признавам, мислила съм какви ли не варианти за подпомагане на икономиката, но това „строително цунами“ с програмата за саниране, признавам, че ми дойде в повече. 1,6 милиарда лева за саниране трябвало да се дадат. Как ще се вдигне икономиката, освен че строителните фирми на държавна хранилка ще получат още пари, поне на мен не ми е ясно.
 

Още повече, че санирането има доста недостатъци, които с напредване на времето, излизат наяве.


Още си спомням, как току-що сложените изолиращи плоскости на един блок в Пловдив, направо отлетяха при по-силния вятър. Или срутената мазилка на санирано училище в Пловдив, при което на косъм се разминахме с огромна трагедия. Течащи покриви, плесен и т.н., са чести оплаквания след „безплатния“ обяд.
Пръскане против хлебарки


Защо не се инвестира в производството? Във фирми, които произвеждат продукт, в земеделието? Защо не се инвестира в построяване например на жилищни блокове за социално слаби граждани, както проклетият социализъм го правеше? А сега общините продават ударно това, което тогава е изградено за жилища за хората, които не могат да си позволят собствено.


Въпросът ми е риторичен. Защото трудно ще се краде оттам. Докато санирането вече е проиграна схема за усвояване на едни пари. Стотиците еднодневни фирми обикновено гравитират около някой мастит бизнесмен или политик. И парите се усвояват по план.


Толкова ли не можете поне по време на кризата да спрете алчността си? И да помислите преди поредната вселенска глупост?


Какви са приоритетите на икономиката ни? Заводи за автомобили, 250 броя заводи за автомобилни части! Признавам, че аз общо не мога да се сетя за 250 завода в цялата държава. Но пък кризата показа колко силно сме зависими от външни фактори. И дали изходът не е да имаме икономика, която да позволява оцеляването ни дори при затваряне на граници и световни кризи? Поне за селското стопанство съм убедена, че трябва да е така. Не ни трябват ябълки от Аржентина. Имаме си български. И е време държавата да си определи приоритетите и да развива българската икономика, а не да работим на ишлиме за чужди капиталисти и да внасяме цялата си храна отвън.


За съжаление, вместо икономически план, виждаме цунами от алчност и глупост!

 

Елена Гунчева

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 36415 |25.02.2020 Елена Йончева пред ”Ел Периодико”: Дадох сигнал до главния прокурор преди година и платих висока цена . 16| 17312 |16.01.2020 От АПИ обясняват, че загубата на 267 млн евро е успех, вместо да бъдат разследвани . 13| 8459 |11.12.2019 Адв. Елена Гунчева: Лицата на корупцията избраха лицето на Анти...корупцията . 13| 11911 |12.09.2019 Илиян Василев: Борисов избра да подкрепя Пеевски вместо електората си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads