Реклама / Ads
0| 17150 |09.05.2022 АКТУАЛНО

Александър Дунчев: Това, което видяхме в община Гърмен е повече от безумие

.
Александър Дунчев
Безумието в горите няма край. Но това, което видяхме вчера във вододайната зона????на селата Горно Дряново и Лещен в община Гърмен е повече от безумие, особено предвид засушаването на климата!
 

Кал до колЕне, незаконни сечи, изредени на 50% гори с предвидени още 20% сечи, маркирани за сеч млади букови групи, вековни борове и биотопни дънери. И всичко това в Натура2000-зона „Родопи-Западни“ и FSC-сертифицирано стопанство… (виж коментарите към снимките).


В горите над 100 г. са планирани „възобновителни сечи“, които са забранени съгласно заповедта за СОЗ на водохващането. А към водохващането на двете села църцори скромно поточе (и то в миг на пълноводие), което почти пресъхва през лятото. Умряхме от жажда, защото неколкократно ни предупредиха, че водата често се замътва след сечи. А планината е с чудесни туристически дадености, но заради дълбоките коловози е на практика непристъпна за гостите на с. Ковачевица, Горно Дряново и Лещен.
Но има надежда !! След протест и подписка на над 600 жители от с. Горно Дряново, както и след парламентарен въпрос на колеги от ДПС, кметът на селото Ибрахим Пингов успява да убеди горското временно да спре сечите.


По молба на жителите, извършихме оглед с кмета на горите във вододайната зона и начертахме план, който да гарантира ефективна и дългосрочна защита на вододайните гори на с. Горно Дряново, и който ще помогне в опазването на всички вододайни зони в България:


1. На хората трябва да се обясни, че вековните гори над 100 г. притежават най-добрите водоохранни функции, защото короните, стъблата, корените и цялата екосистема играе ролята на сюнгер (гъба), задържаща и отцеждаща равномерно и постепенно водата след дъжд, дори в най-сухите лета.


2. Всички водохващания трябва да бъдат снабдени с документация и заповеди на Басейновата дирекция за обявяване на СОЗ, в които за пояс 1 да има пълна забрана за сечи, а за пояс 2 да са допустими единствено отгледни и санитарни сечи, както е посочено в заповедта за водохващане „Лещен“. Важно е отгледните сечи да са с интензивност до 5% (с незаконната сеч ще станат 10% - тя няма спиране докато горската система не се деполитизира), за да не се изрежда прекомерно гората и за да се натрупва биомаса, важна за функционирането на „сюнгера“.


3. Съгласно заповедите за СОЗ във вековните гори сечи, с изключение на санитарните, не са допустими. Но там където все още няма заповед, може да бъде приложено правилото за защита на 5% „гори във фаза на старост“ в сертифицираните стопанства (както бе направено в съседното стопанство през 2020 г. след проблеми с водата на с. Рибново с цел спиране на сечите във вододайната зона на селото).


4. Още по-силен инструмент за защита на вековните гори във вододайните зони в държавни горски територии е Заповед №РД49-196/21.05.2021 г. на служебния земеделски министър проф. Христо Бозуков (https://www.iag.bg/data/docs/SKMBT_C22021052611260.pdf), която задължава държавните горски предприятия да намалят с 30% дърводобива в гори над 100 г. – задължение за спиране на стопанските сечи (с изкл. на санитарните), което приоритетно следва да се прилага във всички вододайни зони, защитени територии и рекреационни гори.


И това е само началото на Кампанията за защита на вековните гори във вододайните зони на България. Предложението ни за ограничаване на отгледните сечи в СОЗ до 5% и защитата на вековните гори в необявени СОЗ въз основа на Заповед №РД49-196/21.05.2021 г. ще изпратим от Промяната до земеделското министерство още в сряда. За разходите по охрана и грижа за тези гори обаче ще трябва част от цената за водата да се отчислява на горските стопанства, защото когато с фас или огнище предизвикаме горски пожар, горските са първи да спрат огнените стихии и залесят унищожените гори.


До края на седмицата ще ви разкажем и за проверката ни в обезобразените от прекомерен дърводобив вековни гори във вододайната зона на с. Розовец, Пловдивско, където сечта също е временно спряна заради протести на местните жители.
Явно друг начин няма...

 

Депутатът от ПП Александър Дунчев, Фейсбук




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 11560 |22.08.2021 Проф. Александър Маринов: Възможността за правителство с третия мандат е теоретична . 24| 12217 |19.02.2021 Досиетата OpenLux: И името на Александър Томов изплува в разследването . 31| 8043 |26.01.2021 Проф. Александър Маринов: Премиерът подтиква президента да наруши Конституцията . 13| 6643 |20.01.2021 Д-р Александър Симидчиев: Очакваме нов пик на COVID-19

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads