"Апостолската храна" вече не е енигма
Едно от вековните библейско-кулинарни клишета беше опровергано от експертите тези дни. То се отнася до тълкуването на менюто, което е съдържала "Тайната вечеря" - най-фундаменталната творба на Леонардо да Винчи. Доскоро се смяташе, че на масата на апостолите имало хляб и агнешко месо.Сега обаче се оказва, че те не били толкова "семпли" в кулинарните си предпочитания, даже напротив...!
След подробни експертизи екипът от специалисти, изследващ шедьовъра на да Винчи „Тайната вечеря“, стигнал до извода, че на масата всъщност била поставена змиорка на грил, гарнирана с портокалови резени.
Информацията за това е на в. “Република”. Експертите са стигнали до тези заключения след реализирането на специални анализи и увеличаване на отделните елементи на творбата. Това станало след реставрацията на „Тайната вечеря“ през 1997 година. Били проучени и разпространените ястия в Ренесансова Италия. По онова време змиорката в кисело-сладък сос било едно от най-типичните ястия и се смята, че затова Леонардо я е „поставил“ на масата на апостолите. Проучването е озаглавено At Supper with Leonardo и е дело на Джон Вариано.
А ако решите да вкусите от "апостолската" храна, ето как да си я приготвите сами:
Змиорките се почистват добре, обелват се и се нарязват на парчета с дължина един пръст. В масло се запържват парчетата змиорка.
Основен кисело-сладък сос
Продукти: 4 супени лъжици вода, 1 супена лъжица захар, 1 супена лъжица соев сос, 1 супена лъжица доматено пюре, 1 и половин чаена лъжичка оцет, 3/4 чаена лъжичка нишесте (може и брашно).
Приготвяне: Водата се затопля, добавят се захарта, соевият сос и доматеното пюре и се бърка, докато се стопи захарта. Веднага след това се прибавя оцетът, накрая нишестето, разтворено в 3 супени лъжици вода. Бърка се до сгъстяване.
Фин кисело-сладък сос
Продукти: 2 скилидки чесън, 2 парчета корен от джинджифил (може и джинджифил на прах), 1 супена лъжица олио, 1 супена лъжица ситно нарязан пресен лук, 2 супени лъжици захар, 2 супени лъжици соев сос, 2 супени лъжици оцет, 2 супени лъжици доматено пюре, 2 супени лъжици шери, вермут или коняк, 4 супени лъжици сок от портокал, 4 супени лъжици вода, 1 супена лъжица нишесте.
Приготвяне: Чесънът се счуква, джинджифилът се нарязва на ситно и се сипват в силно загрято олио, добавя се лукът. Пържат се на среден огън минута и половина. Добавят се захарта, оцетът, доматеното пюре, соевият сос, алкохолът, портокаловият сок и водата. Бърка се непрекъснато до разтваряне на захарта и до получаване на гладка смес. Постепенно температурата се повишава и се прибавя нишестето. Бърка се до сгъстяване на соса. Frognews.bg
Моля, подкрепете ни.