Реклама / Ads
7| 10689 |23.06.2017 АКТУАЛНО

”Да, България”: Лозан Панов да обжалва отказа на прокуратурата за болтовете

.
Христо Иванов Източник: БГНЕС
Движение ”Да, България” с лидер Христо Иванов оповести позиция по повод скандала с липсващите и разхлабени болтове на автомобила на шефа на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Според партията Панов трябва да обжалва отказа на прокуратурата да образува досъдебно производство.
 
От "Да, България" смятат, че за пореден път е станало ясно, че има неотложна необходимост от съдебна реформа и в частност от реформа на прокуратурата. Според тях държавното обвинение прикрива извършителите на престъпления, вместо да ги разследва.
Бойко Борисов: Болтовете на Лозан Панов - това ли е съдебната реформа?

Вижте пълния текст на позицията на "Да, България":

"В последните няколко дни за пореден път Прокуратурата на Република България остро припомни на българското общество за неотложната необходимост от съдебна реформа и в частност – на реформа в прокуратурата.

Във всяка държава с претенцията за установен демократичен ред, отправените в мафиотски стил заплахи срещу председател на Върховния съд биха били обект на светкавично и ефективно (или поне старателно проведено) разследване. Но, независимо че на 27.04.2017 г. такава показна заплаха беше отправена публично, пред сградата на Висшия съдебен съвет, от шестима мъже с прясно отрязани агнешки глави в ръце, те бяха подминати от главния прокурор Сотир Цацаров така, както прокуратурата впоследствие подмина и необходимостта да разследва този случай, по който дори не беше образувана проверка.

Вън от всяко съмнение е, че ако му бе дадена възможност да го направи, държавното обвинение би демонстрирало същото нежелание да разследва и последващия инцидент, при който предмет на посегателството беше служебният автомобил на г-н Лозан Панов. Обстоятелството, че за случая беше уведомен лично президентът на Република България, под чието управление е Националната служба за охрана, направи реакцията на прокуратурата задължителна. Начинът, по който тя приключи обаче за пореден път затвърди усещането, че престъпленията, които главният прокурор не желае да бъдат разкрити, не се разследват, както и че под неговото ръководство прокуратурата е деградирала до институция, която прикрива и пази извършителите на престъпления, вместо да ги разследва и да им повдига обвинения.

Отказът на прокуратурата да образува досъдебно наказателно производство не отговори на обществените очаквания за правилен и мотивиран прокурорски акт. Непренебрежимите вътрешни противоречия в постановлението внесоха съмнение, че държавното обвинение не желае да се ангажира с посегателството срещу личността на най-високопоставения съдия в страната. Тези съмнения се задълбочиха след официалното опровержение от страна на представителството на „Мерцедес“ за България, в което се посочва, че експертното им становище е цитирано по манипулативен и тенденциозен начин, а смисълът му – променен, така че то да обслужи прокурорската теза, като ѝ придаде фиктивна легитимация.

Постановлението за отказ от образуване на това досъдебно производство може да бъде обжалвано пред горестоящата прокуратура единствено от председателя на ВКС.

Призоваваме г-н Панов да обжалва, защото потребителите на правосъдието трябва да бъдат окуражени, че има смисъл да отстояват правата си по закон.

Призоваваме го, защото в противен случай личното му недоверие към институцията на прокуратурата би представлявало ясен негативен сигнал към гражданите, които и без това са обезверени от тази институция.

На последно място – призоваваме го да подаде жалба, защото, ако не го направи, в очите на гражданите би останало само посланието, отправено от прокуратурата.  А то е, че привържениците на идеята за нейното реформиране нямат право на правосъдие.

Да си отвоюваме прокуратурата от мафията!"
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 6808 |18.03.2024 Край на водевила: ГЕРБ и ПП-ДБ ще правят правителство в следния състав . 22| 34367 |16.03.2024 Илиян Василев: Гонзо срещу Бербатов е като Банкя срещу Харвард. Робите искат да са си роби . 4| 2617 |15.03.2024 Какво всъщност значат руските псевдоизбори в окупираните украински територии? . 11| 2853 |14.03.2024 Градският прокурор Илиана Кирилова отказа да се яви пред парламентарната комисия за Нотариуса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads