Реклама / Ads
0| 5016 |29.04.2023 АКТУАЛНО

Българка събра едни от най-добрите световни имена на ветеринарната медицина на международна конференция в Букурещ

.
Лекторите д-р Луис Тело / САЩ /, д-р Алберто Кордеро / Мексико/ и д-р Люба Ганчева Източник: личен архив
Ветеринарният лекар Люба Ганчева събра едни от най-добрите световни имена на ветеринарната медицина на международна конференция в Букурещ. Тя се проведе под надслов “Седем години ветеринари на Балканите” на 27-ми и 28-ми април.
 

“Ветеринари на Балканите” е списание, което през последните 7 години успя да създаде контакти между ветеринарните клиники на Балканите, да ги обедини, за да могат да разменят опит и специалисти”, сподели пред ФрогНюз Люба Ганчева. 


“Като страни ние сме в икономическа неизгодност за обучения, курсове и т.н. и възможността да се учиш от един лектор, дипломант румънец би било много по-достъпно за българите. Или румънски лекари да отидат да се обучават при български лекари, сърби при хървати и т.н. Идеята на “Ветеринари на Балканите” е именно такава, да има добра комуникация между ветеринарните лекари от различни държави, за да могат да разменят опит и да се развиват”, допълни тя.


“Над 200 ветеринари взеха участие в конференцията тази година. Сред специалните гости бяха ЛуисТело, емблематичен лектор на тема спешна медицина и Алберто Кордероо. Той е от Мексико и е председател на Дерматологичната асоциация на Латинска Америка”, разказва ветеринарният лекар.


“Комбинацията между дерматология и спешна медицина е изключително интересна от медицинска гледна точка, защото ние приемаме, че дерматологичните случаи не са спешни, което не е така. На конференцията бяха представени нови методи на лечение със замразена плазма и различни методи на лечение.  Двамата лектори имаха две лекции, които водеха заедно. Идеята за комуникацията и този вид конгреси е да помогне на всеки един лекар да осъзнае къде е от професионална гледна точка”, подчерта Люба Ганчева. 


“Комуникацията между отделните звена, между специалностите е много важна, за да могат да обменят опит, да разменят знания,като крайната идея на всичко това е да се вдигне нивото на ветеринарната медицина, за да може нашите пациенти да се чувстват по-добре”, допълни тя.


Ветеринарният лекар обясни, че за седем години списанието има над 270 публикации от над 140 автори, които са лекари практици. 


“Това са клинични случаи, от които могат да черпят информация директно в практиката - какво се случва и какво се прави. Това е може би най достъпната информация за лекарите в практиката. Авторите представят своите клинични случаи със своите успехи и неуспехи, защото лекарите се учат и от неуспехите си.”


“За тези седем години комуникацията между страните на Балканите нарастна изключително много. Особено комуникацията между България и Румъния. Обменя се опит, специалните асоциации като дерматологична, кардиологична и т.н. комуникират много добре. Преди това ветеринарите на Балканите не се познаваха. Лекарите сега получават информация за събития, възможности обучения, уъркшопове, обучения директно от практиката и това улеснява всички лекари”. 


“Ако отидеш на Германия, Австрия, Англия е много по-скъпо, отколкото да отидеш в една балканска държава. Ние вече имаме изключително много специалисти на Балканите, от които можем да се учим тук. Ветеринарната медицина е нещо, което се развива всеки ден и всеки един лекар трябва да е много добре информиран. По принцип университетите би трябвало да помагат в това отношение, но нито в Румъния, нито в България и Сърбия те са на нужното ниво, подчерта ветеринарният лекар.


През 2017 г. Люба Ганчева беше отличена с наградатаNeexttGenerationnAwardd от Световната Асоциация WSAVAA) в Копенхаген. Отличието й е свързано именно с онлайн списанието Ветеринари на Балканите (Vetss on The Balkans) - wwwbalkanvetss.com. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3543 |19.04.2023 Народното събрание си избира председател с обиди и взаимни обвинения/видео/ . 2| 10549 |08.03.2023 Радослав Бимбалов: Мутрите остават едни тлъсти, преяли, незадоволени побойници . 6| 8213 |09.02.2023 Последният пост на Нав: Живеем в държавата ”тук е така”! Искам човек със слонска душа! . 31| 9534 |02.01.2023 Рецепта за руска пропаганда: Как едни и същи хора “обожават” Путин?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads