Реклама / Ads
11| 10111 |10.11.2022 АКТУАЛНО

Да се чете задължително, ако е с етикет ”fake”! Как пропагандните медии у нас видяха отстъплението от Херсон?

.
Руската редакция на BBC обясни сравнително подробно по какъв начин изтеглянето на войските на Кремъл от Херсон е било отразено в пропагандния онлайн и телевизионен ефир. Руската пропаганда у нас също има благоприятна почва за развитие. Не са тайни анализаторите, тиражиращи прокремълски тези, и множеството сайтове за дезинформация.
 

Ето няколко медии, които видяха изтеглянето на войските на Руската федерация от Херсон през очилата на Москва, или... не го видяха изобщо. 


У нас бяха направени няколко изследвания, които поставиха под лупа сайтове за фалшиви новини, които сеят руска пропаганда. В разгара на войната в Украйна, започнала след руската инвазия на 24 февруари, мощта на мрежата от тролове, подобни медии и групи в социалните мрежи, се оказа поляризираща за мнозина. Едно такова изследване е "Руската пропаганда в българските медии онлайн“, което обхваща периода от 2017 г. до края на месец май 2022 г. 


"Ситуацията в града не е лесна“: Как Херсон преживява украинската заплаха


Това е заглавието на статия в проруски български сайт, публикувана днес. Материалът се фокусира върху евакуацията на цивилни, тиражирана от Русия, която приключи в понеделник. Спасяването на човешки животи на цивилни и военни, бе във фокуса на медиите в Русия при отразяването на изтеглянето от Херсон. 


Освен това под всяка една публикация на този сайт се призовава верните читатели да споделят в социалните мрежи и да не се доверяват на етикети като "фалшиви новини". Това означавало, че статията "непременно трябва да бъде прочетена".

 

Това не отговаря на истината.

 

Етикетите за фалшиви новини в социалните мрежи се поставят след оценка за достоверност на фактите, които гарантират, че фалшиви новини няма да достигат до по-широка аудитория. Това е част от усилието на мрежи като Facebook да се справят с безконтролното разпространение на дезинформация. 


Но да се върнем на руското отстъпление от Херсон и медийната ни действителност... 


В същия сайт се помества и стати, която претендира да цитира съветникът на украинския президент Михайло Подоляк, който е представен като "военен блогър". Според публикацията той твърди, че мащабното настъпление на украинските войски срещу Херсон е приключило "с нищо".

 

Това също не отговаря на истината.


В друга медия събитията в Украйна са представени като "борба на руските войски срещу киевския режим". Ден преди новината за изтеглянето на Кремъл от ключовия Херсон, в медията е поместен материал, в която се отразява "инспекция на командването на руските войски" от военния министър Сергей Шойгу. Нещо повече - новината за санкционирането на 74 български компании в областта на военнотехническото сътрудничество, предадена от ТАСС, е със заглавие "Заслужен шамар от Русия: Наложи ни санкции". 


Освен това в публикация от днес се говори, че руската армия продължава настъпленията си и е "разгромила противника" на десния бряг на река Бахмутка в посока Донецк. Цитирана е руската държавна агенция ТАСС.


"Така в най-скоро време Русия ще превземе Донбас, а по-нататък следват другите градове. И това се прави преди да дойде очакваното подкрепление от 30 тактически бойни групи, всяка от които по 10 000 войници. Тази 300 хилядна армия с мощен удар ще довърши работата на Руската федерация в Украйна", се казва още в края на публикацията в тази иначе българска медия. 


В анализ на една от големите жълти медии у нас пък се разисква дали решението за изтеглянето на Москва от Херсон е "победа за Украйна" или по-скоро "капан". В статията се посочва, че решението е планирано отдавна и е резултат от продължителна подготовка - теза, застъпена и от Кремъл. По-конкретно водещата на пропутинското предаване "60 минути" Олга Скабеева.

 

Имената на тези медии не са посочени и това не е случайно. Не искаме да правим реклама на платформи за дезинформация, а те не са никак малко. Начинът за справяне с нещо подобно е проверка на фактите - сверявайте от поне два източника и поставяйте под съмнение всичко, което четете. Медийната грамотност има почва у нас, но тя зависи от всички ни.

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 54| 17767 |09.08.2021 Барбадос дори не подозира, че Петър Илиев й е почетен консул у нас? . 15| 8556 |14.01.2021 Христо Иванов пита МВнР за назначаването на Сечкова за почетен консул . 9| 9945 |11.11.2020 Експерт: Поискахме да сложим за почетен консул еквивалент на Делян Пеевски в С. Македония . 6| 5148 |06.07.2019 Защо Кошлуков предпочете да говори за пари?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads