Реклама / Ads
4| 8459 |02.12.2019 АКТУАЛНО

Д-р Дечо Дечев: Поставят се основите на нещо, което бе разрушавано 20 г. в полза на интереси

.
Д-р Дечо Дечев
Поставят се основите на нещо, което беше разрушавано през тези 20 г. – разрушаване в полза на определени хора, които чрез това разрушаване искаха да си решат партийни интереси, на една по-голяма група, които искаха да си решат корпоративни интереси и на едно бездействие от страна на МЗ.
 

Това обясни пред БНТ шефът на Здравната каса д-р Дечо Дечев, който посочи, че парите за здравеопазване догодина са 4 милиарда и 700 милиона лева.

 

"Казвам го едно към едно, в тези 20 г. единствената цел беше ангажименти, които по закон би трябвало да върши МЗ то, да ги прехвърля на Касата. Аз не съм спрял течовете в здравната систем, но с моя екип вървим в правилната посока. Докато отидем до крайния етап и да кажа от днес няма да има повече течове, има доста път да извървим. Но мисля че сме по правилния път.", допълни още д-р Дечев.

 

Парите за здравеопазване никой не ни ги отпуска, тези пари ги събираме всички ние, така е направена системата, че колкото съберем като здравно осигурени лица, толкова ще ни бъде бюджетът. Ако някой си представя, че плюс тези пари, които събираме всички ние отнякъде се наливат още пари, това е погрешно схващане, обясни д-р Дечев.

 

Бюджетът се формира по две пера- едното е от осигурените лица, които осигурява държавата - пенсионери, деца, военнослужещи, полицаи, съдии и т.н. И другата група лица, които се самоосигуряват. Тези, които се самоосигуряват, внасят около две трети от този бюджет. Тези, които осигурява държавата, за тях се внася една трета от тази част. Тази една трета потребява около две трети от този бюджет.

 

В системата под формата на услуги и на дейности се заплащат около 8, 5 милиарда лева. Парите като цифра са много, не нека да видим как стои българинът спрямо европееца. Не са малко пари, даже не сме на последно място, което е учудващо. В Румъния се отделят по-малко средства на глава от населението от България. Но там, където сме на последно място е частта на това доплащане, т.е. частта над 4,7 милиарда, които събираме на вноски до тези 8,5 милиарда. Ние доплащаме най-много в Европа.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 10230 |02.12.2019 Страхил Делийски: Борисов сменя бушони, но системите ще продължават да гърмят . 29| 16784 |29.11.2019 Адв. Михаил Екимджиев: Неадекватни и недостойни са тезите на президента, който смирено подписа указа за Гешев . 23| 6964 |28.11.2019 Фaндъкoвa излъга за данъците и oбяcни зaщo ги вдига . 11| 14350 |28.11.2019 Адв. М. Eĸимджиeв дo Cъдa в Cтpacбypг: Πpoĸypaтypaтa цeли политическа саморазправа с Eлeнa Йoнчeвa, a нe дa дoĸaжe peaлнo пpecтъплeниe

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads