Реклама / Ads
19| 9307 |01.12.2018 АКТУАЛНО

Томислав Дончев: Не съм ходил на гости в апартамента на Горанов

.
Томислав Дончев Източник: БГНЕС
Не съм ходил на гости на Горанов. Случаят показва, че няма чадър над никого и всеки може да бъде проверяван от компетентните институции. Така започна отговорът на въпрос към вицепремиера Томислав Дончев по случая с подарения апартамент от 180 квадрата на финансовия министър Владислав Горанов.
 

Надявам се проверката да завърши по-бързо и обществото да види резултатите, допълни той пред bTV.

 

Не мога да се впиша в тази ситуация, така вицепремиерът Дончев  отговори на въпрос, дали сам би могъл да живее в такъв подарен апартамент  и как би реагирал на мястото на Горанов..

 

Колегиалният съвет който дадох на Горанов бе, че колкото повече обяснява и сподели дейтайли с обществеността за апратамента, би било по-добре за него, каза още той .

 

Истинската борба с корупцията включва и помощта на гражданите, иначе няма как да стане. Държавата няма механизмите на Биг Брадър. Няма реформа без съпротива. Системата трябва да се самоконтролира, НАП има подобни механизми, каза още вицепремиерът.

 

Той коментира и проблемите около цените на горивата. Аз не продавам бензин и дизел, нямам бензиностанции. Държавата не продава горива, а е регулатор. Дали конкуренцията е истинска, решава КЗК. Постарах се след всеки от секторните анализи да проверя как са приключили, посочи още Дончев.

 

Към момента имаме всички анонси за втората тръба на "Турски поток". От много месеци за хъб "Балкан" работим с ЕК. Беше уговорено този хъб да разпределя и руски газ. За да не повтаряме стари грешки, ще се поучим от тях. Не бива да се случва това, което се случи с "Южен поток". Това беше една обществена поръчка, която бе организирана за екстремно кратки срокове, допълни вицепремиерът.

Добре е и е важно България да си съхрани ролята на разпределител на газ. Това е въпрос не само на приходи, но и на национална сигурност. Не бива България да е заобиколена от всички газови трасета, каза още Томислав Дончев.

 

Той коментира и разнородните протести в България. Всеки има право да протестира. Това е шанс да станат достояния на всички исканията на група, без значение колко голяма е тя. Преди почти 20 години имах бунтовно минало. Тогава протестирах срещу поредица от нередности, основно академически. Научих много. Ако искаш да си добър, каузата ти не трябва да е само твоя. Когато си начело на бунта, трябва в морално отношение да си почти безукорен, коментира Дончев.

Има един феномен, който не е типично български. Едно е да протестираш с кауза, тук имаме по-скоро безадресния бунт, който е базиран на гнева. Никой няма право да каже на гражданите, че нямат право на подобно недоволство. Вашето благосъстояние зависи на 10 или 15 процента от държавата. Казвал съм и преди, че не съм против недоволството на хората. Държавата е несъвършена и всеки укор я прави по-добра. България все още има скромен опит с членството в ЕС. На българския предприемач все още мащабите му са дребни. Усещането за бедност идва от това, че ако до вчера сме се сравнявали със себе си, а с другите - с шведи, австрийци, германци. Трябва да се увеличи добавената стойност от това, което произвеждаме, каза още Дончев.

 

Според мен е дошъл моментът за доста смели идеи. Образованието е оформено като право според конституцията. Това отразява едни възрожденски настроения. Според мен, образованието трябва да се оформи в конституцията като задължение. Ако до преди десетилетия неграмотен човек е можел да упражнява някакъв труд, то според мен след 10-тина години това няма да може да се случи. Мисля, че поне основното образование трябва да бъде задължително. Редно е да има дискусия по темата. Когато не сме уредили фундамента, как можем да говорим за наука. Един неграмотен човек лежи на гърба на обществото, коментира още той.


Ние имаме интерес Черно море да бъде демилитаризирана зона. Не е в наш интерес да има напрежение по нашите граници, каза още Дончев за конфликта между Русия и Украйна.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5660 |17.07.2015 Дончев: И да се поискат пари за Гърция, отговорът ще е НЕ . 0| 8396 |03.10.2012 Министър Дончев: Бракът между НПО сектора и държавата е опасен . 15| 5900 |09.04.2011 Т. Дончев: Решението за АЕЦ Белене е търговско . 16| 5941 |26.11.2010 Ц. Цачева: Бих ходила пеша; правим икономии с летенето

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads