Реклама / Ads
20| 19230 |22.11.2022 АКТУАЛНО

Двоен аршин: Гешев се мота месеци с Борисов и Мата Хари, но извика набързо Бойко Рашков да каже за АМ ”Хемус”

.
Светкавично се самосезира прокуратурата след изказване на Бойко Рашков този уикенд и го привика на разпит, за да каже с какви доказателства разполага за кражбите около строителството на АМ “Хемус”. Едва няколко дни отне на обвинението да привика бившия вътрешен министър. Не така обаче реагира, когато в интервю за авторитетен германски вестник тогавашният премиер Бойко Борисов сравни жената, направила снимките от спалнята му със златните кюлчета с Мата Хари. Никой не го викна тогава, за да го попита знае ли коя е. 
 

Пред Нова телевизия преди едва няколко дни Бойко Рашков заяви, че когато дойде време, е готов да “представи някои документи”, от които е видно, че пари за АМ “Хемус” са отивали в партийни каси.

 

“Ще ги изчакам да се налудуват и когато му дойде времето, ще кажа. Донякъде е и оперативна информация, която се съдържа в някои материали. Освен това хората са живи и здрави. Има доказателства за онези огромни финансови ресурси, които са изтекли към приближени към ГЕРБ фирми. Парите са стигнали до кухи фирми, от там до лица, които са ги ползвали не за строеж на АМ “Хемус”, а са закупени скъпоструващи луксозни имоти в София”, каза Рашков тогава. 

 

Днес от Софийската градска прокуратура са решили да проверят всичко това. От държавното обвинение обявиха, че от казаното може да се заключи, че бившия министър разполага с конкретна информация.

 

“Подобна информация и до този момент не е била докладвана от ГДБОП-МВР на СГП по делото “Хемус“, нито е била докладвана от ГДБОП-МВР по проверката, възложена във връзка с договарянето и изграждането на лотове 7, 8 и 9 на АМ “Хемус“, посочват от обвинението.

 

“Призоваването и явяването на доц. д-р Бойко Рашков пред компетентните органи на прокуратурата се налага и с оглед на това, че изказвания в публичното пространство, пък били те и от лице, заемало поста вътрешен министър, не могат по закон да бъдат ползвани като доказателства в евентуален бъдещ процес, тъй като обективната истина в наказателното производство съгласно чл. 13, ал. 2 от НПК се разкрива единствено и само по реда и със средствата, предвидени в НПК, а сред тях публични изказвания не са предвидени. Освен това публичните изказвания на г-н Рашков са лишени от конкретика, която да позволи на прокуратурата да извърши проверка на твърдените от него факти”, допълват от СГП. 

 

Няколко въпроса в такъв случай - заемащия тогава висша държавна длъжност Бойко Борисов, който в интервю за “Франфуртер Алгемайне Цайтунг” сравни с Мата Хари, жената, направила снимките в спалнята му, защо не бе поканен в прокуратурата само няколко дни по-късно? Борисов бе извикан в началото на януари миналата година заради снимките. За интервюто пред германското издание пък се разбра през ноември 2020 г. 

Проверката на прокуратурата започна месец и половина след като снимките бяха публикувани в медиите. Малко по-късно обаче тя беше прекратена с мотива, че авторът на фотосите и тяхната истинност не могат да бъдат установени.

 

Борисов в продължение на година обясняваше, че “прекрасна госпожа”, наричана от самия него Мата Хари, е автор на снимките. 

 

Никой обаче не го викна толкова скорострелно, за да обясни знае ли кой точно е влязъл в обект, охраняван от НСО, как се е разходил в държавен имот. Може би не е било от такова обществено значение.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 12888 |28.04.2022 Протежета на Гешев и Цацаров се спрягат за членове на бъдещия ВСС . 0| 10374 |17.04.2022 Бойко Станкушев: Гешев е силно некомпетентен . 0| 11359 |12.04.2022 Седем неверни твърдения, с които Гешев се опитва да остане главен прокурор . 0| 41918 |11.04.2022 С космическа скорост: Инспекторатът към ВСС “изчисти” кандидата на Гешев за член на ВСС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads