Реклама / Ads
12| 14839 |31.10.2017 АКТУАЛНО

Ето част от корупционните скандали на ГЕРБ през годините

.
БСП ще внесе вот на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов в началото на следващата година, а темата ще е корупционната политика на властта. Това стана ясно по време на конгреса на червената партия през уикенда.
 

Корупционната политика представлява проблем на правителствата на ГЕРБ още от първия кабинет на Бойко Борисов. Достатъчно е да припомним, че още през 2013 г. бившият вътрешен министър Цветан Цветанов се забърка в корупционен скандал с покупката на „златни принтери“ за ведомството му. Първоначално Цветанов обвини предшественика си Михаил Миков, че е извършил икономически неизгодна сделка по време на управлението си на силовото ведомство. Тогава Цветанов обяви, че Миков е ощетил хазната с близо 3 млн. лв., защото купил за нуждите на дознателите 1000 лазерни принтера и консумативите за тях, а цената е необосновано висока.

 

В последствие Върховния касационен съд определи, че Цветанов неправомерно е прекратил договора за доставката на принтерите, че Министерството на вътрешните работи трябва да заплати на фирмата-доставчик доставените преди повече от четири години принтери и консумативи – общо 224 броя на стойност 350 467.20 лв., плюс законната лихва (над 13 хил. лв.) и съдебните разноски по делото в размер на над 29 хил. лв. Още по-скандално е, че след намесата на Цветанов само за година силовото ведомство харчи за консумативи към принтерите плюс самата техника над 7 млн. лв.

 

Отново Цветанов се озовава в корупционен скандал още през 2010 г., когато от партия РЗС го обвиняват, че през 2007 и 2008 г. семейството му е придобило по неясен начин 6 недвижими имота в столицата с обща площ 358 кв. м. на стойност 462 хил. лв. По-рано през 2010 г. пък самият Цветанов заявява, че семейството му разполага с „едва“ четири апартамента, прехвърлени от неговите родители и родителите на съпругата му. От РЗС пък контрираха, че родителите на Цветанов и тези на съпругата му, като преселници от провинцията през 1989 година, не са разполагали с реституирани имоти в София, а единствено с един малък апартамент. Тогавашният вътрешен министър и съпругата му никога не са се занимавали с бизнес и нямат регистрирани на тяхно име търговски дружества.

 

Еталон за корупционен скандал бе и аферата с тефтерчето на бившия шеф на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, довел до изпадането от парламента на един от най-силовите кадри на ГЕРБ – Искра Фидосова. Тогава в тайното тефтерче на Златанов бе записано лице с инициали И.Ф., което се оказваше поръчител на заповеди за шантажи, изнудвания и манипулации от страна на комисията. Въпреки, че самата Фидосова отричаше тя да е това лице, малко след това подаде оставка като депутат и напусна изпълнителното бюро на ГЕРБ.

 

През 2015 г. пък друг виден представител на ГЕРБ – бизнесменът Емил Димитров бе осъден за конфликт на интереси от Върховния административен съд. Тогава за вече бившият депутат от ГЕРБ бе установено, че е участвал в подготовката, обсъждането и приемането на промени в Закона за здравето и в Закона за тютюна и тютюневите изделия, които са облагодетелствали пет дружества, в чието управление или капитал участват съпругата, братът и родителите на Емил Димитров.

 

„С двата закона се засягат интереси в областта на цигарения бизнес. Безспорно отлагането на пълната забрана за тютюнопушенето на закрити места с две години (приетото изменение на разпоредбата на чл.56 от Закона за здравето) е в интерес на производителите и търговците на цигари и цигарени изделия, каквито са дружествата, в които участват свързани с Димитров лица“, написаха тогава върховните съдии.

 

През 2016 г. отново партия ГЕРБ се оказва в центъра на корупционен скандал, след като съпругът на депутатката от партията Ирена Коцева печели обществена поръчка за строеж на 60 автобусни спирки в София на обща стойност 236 730 лева. Скандалът предизвика оставките както на самата Ирена Коцева от парламента, така и на зам.-кмета по транспорта на София Любомир Христов. От медийното разследване тогава стана ясно, че колата на Христов е засичана няколко пъти е засичана в Самоков, пред къщата на депутата от ГЕРБ Ирена Коцева.

 

Няма как да пропуснем и един от последните корупционни скандали около ГЕРБ, наречен със звучното наименование „Суджукгейт“. В него стана ясно, че вече бившият депутат от партията Живко Мартинов е принудил да му даде 4 тона суров суджук от телешко, еленско и свинско и 60 килограма филе „Елена” и телешка пастърма, под предлог, че са за Бойко Борисов. Мартинов бе обвинен и за това, че е упражнил спрямо свидетеля А.П. принуда, като в периода от началото на 2012 г., до началото на 2013 г., в Добрич го е заплашил с тежки последици за него – да бъде арестуван, че ще му прати данъчни проверки на дружествата, за да „смачка фирмите му“. И той, както много от колегите си, набързо напусна парламента.

 

Общото между почти всички корупционни скандали с партията на Борисов е, че намесените в тях бързо биват отстранени от постовете си. С изключение на Цветан Цветанов, отговорните за най-шумните скандали вече не са лица на партията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4233 |20.09.2017 „Сааб“ за скандалите около „Грипен”: Свидетели сме на много грешни твърдения . 3| 5859 |11.09.2017 Фрогоко: Вътрешни скандали провалят антиправителствения протест (СНИМКИ) . 3| 6509 |13.08.2017 Валери Симеонов обяви медиите, дали гласност на скандалите в Слънчев бряг за ”обвързани с престъпния свят”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads