Реклама / Ads
24| 6097 |07.01.2024 АКТУАЛНО

Гаф или саботаж? Министри и депутати липсват на освещаването на бойните знамена на Богоявление

.
Личат празните места за оф ициални гости... Източник: Новини.бг
Кратката история на скандала, който не се разрази на 6 януари 2024 г. Пред Паметника на незнайния воин в столицата започва ритуалът по освещаване на бойните знамена на българската войска. Организаторите предварително са очертали пространствата, където трябва да застанат официалните гости. Когато тържеството започва се вижда, че определените места за депутати и членове на правителството са празни.
 

Премиерът Денков е до президента Радев, там е и кметът на София Васил Терзиев. Тук-там се мяркат един-двама представители на Народното събрание. Ситуацията се оказва конфузна и по някое време един от отговорниците за тържеството приканва хора от президентството и други лица да заемат опразненото пространство, за да се избегне надигащия се скандал.

 

БТА съобщава официално: „Богоявленският водосвет беше отслужен от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний в съслужение със свещеници от Българската православна църква.

 

В ритуала тази година са включени знамената-светини на Тринадесети пехотен Рилски полк, Петнадесети пехотен Ломски полк, Двадесет и трети пехотен Шипченски полк, Тридесети пехотен Шейновски полк, Шести пехотен Търновски полк, Двадесет и четвърти пехотен Черноморски полк, Двадесет и пети пехотен Драгомански полк и щандартът на Първи конен полк, както и бойните знамена на Националната гвардейска част, Военната академия „Г. С. Раковски“, военните формирования 44 510 – София, 22 320 – Божурище, 28 860 – Горна Малина, 42600 – Мусачево, 24 900 – Враждебна и на представителните знамена на видовете въоръжени сили.“






Нито дума за сериозния гаф.

 

Традицията за освещаване на бойните знамена на Йордановден се заражда още през 917 г., когато, преди битката при Ахелой, водена от цар Симеон Велики, знамената били благословени с водата на река Янтра, където извършвали тогава Великия водосвет. Ритуалът се е запазил до падането ни под османско владичество, а след Освобождението традицията е възстановена от първия военен министър на България Пьотър Паренсов. Тя продължава да се спазва до 1946 г. След обявяването на България за народна република, комунистическият режим забранява ритуала, защото е свързан с църквата и водосвета.

 

След демократичните промени, през 1993 г., се възстановява тази, прекъсната преди това, традиция.

 

„За първи път откакто в ново време се извършва този ритуал спрямо знамената светини на българската войска се случва подобно нещо! Това е или саботаж спрямо президента Радев или неуважение към армията и нейната история“, - сподели пред Фрог нюз висш военен, участник в церемонията. Според него и в двата случая това е недопустимо, защото Радев е държавен глава в момента, но армията ни е от векове и не той я олицетворява.






Разплитането на случая предстои, след като председателят на парламента Росен Желязков поиска официален отговор от Министерството на отбраната, дали депутати са били поканени и по-конкретно членовете на Комисията по отбрана и сигурност.

 

Важно е да се разбере също, кой отговаря за организацията на тържествения водосвет и за поканите на официалните лица.

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 15302 |06.01.2024 Причиних си "Панорама": Какво се случи снощи в ефира на БНТ? . 13| 8057 |05.01.2024 По следите на една руска опашата лъжа: Възстановен ли е драматичният театър в Мариупол? . 34| 13302 |04.01.2024 Окървавеният руски ботуш в Полша е с история . 23| 10596 |03.01.2024 След патриотичното "аху иху" и хорото на Рожен българското знаме виси скъсано на пилона /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads