Реклама / Ads
13| 8315 |05.01.2024 АКТУАЛНО

По следите на една руска опашата лъжа: Възстановен ли е драматичният театър в Мариупол?

.
“Възстановеният драматичен театър в Мариупол, в колаборация с актьори от Москва, организира новогодишно музикално представление за децата в Донбас”. Новината, тръгнала от държавната агенция на Кремъл РИА Новости, циркулира от няколко дни в руски сайтове, но не отговаря на истината. Тръгвме по следите на една опашата лъжа.
 

Драматичният театър в Мариупол беше ударен от руски ракети през март 2022 г. Загинаха над 300 души. Трагедията беше огромна - сателитни снимки показаха надпис “Деца”, изписан с бели камъни пред сградата на театъра. Вероятно за да покаже на военните, че в сградата се крият невинни хора. Въпреки това историческият театър беше ударен и разрушен.

 

Москва отрича да стои зад нападението и до ден днешен пропагандната машина на Кремъл упорито твърди, че бойци на “Азов” стоят зад взрива, но няма доказателства за това.

 

След като сградата на театъра беше разрушена, трупата му се премести във Филхармонията в Мариупол. В статия на държавната руска агенция ТАСС от 26 октомври 2023 г. ясно пише, че сградата на драматичния театър в Мариупол ще бъде реконструирана като плановете са голямата сцена да е готова през 2025 г. Сиреч - възстановен театър няма. 


.





Какво се твърди в момента? 

 

В пропагандни материали на руски медии подвеждащо се твърди, че театърът в Мариупол е “възстановен” и трупата, в която вече влизат и актьори от Москва, изнася представления за деца в Донбас. 

 

"Когато открихме театъра, веднага си поставихме за задача да създадем приказка, за да могат децата да видят какво е красота, какво е любов, какво е доброта", казва художественият ръководител на театъра Сергей Мосиенко пред РИА Новости.


Въпросният "ръководител" на театъра твърди, че от 24 декември се организират представления и се поставя пиесата “Устойчивият оловен войник“, постановка на московския актьор Денис Кирис.







В същото време сградата, която агенцията показва накратко в историята си и на която са окачили табелата “Мариуполски руски драматичен театър“, няма нищо общо с истинския Мариуполски драматичен театър, който беше бомбардиран от руски самолети на 22 март 2022 г. Това всъщност е сградата именно на Филхармонията в Мариупол.


През март 2023 г. Филхармонията, "възстановена за три месеца“, беше показана във видео с президента Владимир Путин по време на негово посещение в Мариупол. Всъщност най-обикновена справка в сайта на театъра показва, че посоченият адрес е именно този на Филхармонията в града.


.

Това е същата сграда, в която през лятото на 2022 г. властите на самопровъзгласилата се ДНР планираха да проведат трибунал, пред който да изправят защитниците на завода Азовстал, припомнят от руската редакция на BBC. ООН излезе с изявление по този въпрос, като каза, че процесът срещу затворниците може да се превърне във военно престъпление. В крайна сметка "международният трибунал“ (както го наричаха в ДНР) не се състоя. Защитниците на Азовстал бяха разменени за 55 руснаци, сред които Виктор Медведчук, който е близък до Путин.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 13614 |04.01.2024 Окървавеният руски ботуш в Полша е с история . 23| 10922 |03.01.2024 След патриотичното "аху иху" и хорото на Рожен българското знаме виси скъсано на пилона /видео/ . 8| 4683 |02.01.2024 Журналист прогнозира: Нов генерален секретар на НАТО и затягане на редиците срещу Русия . 7| 7120 |02.01.2024 Съобщение от Харков: Не се тревожи за мен, тревожи се за България! Не си ли представите какви варвари са орките на Бункерния, загубени сте!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads