Реклама / Ads
7| 25153 |20.07.2017 АКТУАЛНО

ГЕРБ готви яка балтия! Спира хората да се жалват от произвола на държавата

.
Данаил Кирилов и Десислава Атанасова са вносители на скандалната промяна в АПК
Управляващите в лицето на ГЕРБ готвят тотална балтия на народа си. С промени в Административнопроцесуалният кодекс /АПК/ , приет тихомълком на първо четене, на практика се спира възможността обикновените хора да се жалват от произвола на държавата и нейните институции. „Кой каквото има да ограби, вече ще може спокойно да го направи”, призна пред Фрог нюз уважаван в обществото магистрат.
 

Промените накратко са следните: Първо- многократно се увеличават таксите за водене на такива дела. За гражданите скока в цените е 19 пъти, за неправителствени организации- 90 пъти, а за фирми-10 пъти. Припомняме, че преди изборите ГЕРБ обещаха, че ще облекчат съдебните такси за хората, за да може правораздаването да е достъпно до всеки, независимо от това дали е беден или богат. На практика, обаче нищо подобно не се случва.

Абсурдите не свършват до тук. В промените е заложен и още един капан. Става дума за това, че се въвежда така нареченото преподписване на жалбите от адвокат. На прост език това означава, че мераклията, тръгнал да се бори с вятърните мелници за някаква справедливост, ще трябва да се бръкне още по-дълбоко в джоба да пореден адвокатски хонорар. Ако имате възможност, дерзайте, в прав текст ни казват от ГЕРБ. Ако ли не, не ви остава нищо друго, освен да пиете една студена вода.

Пътят към истината, е постлан с още препятствия. Уж под претекст, че ще се ускори съдебният процес, се предлага всички административни дела да се гледат в закрито заседание, на тъмно, зад гърба на страните и обществото. Припомняме, че правото на публичен процес е прогласено в Конституцията - чл. 121 ал. 3. Целта на изискването за публичност е да се защитят гражданите от тайно правораздаване без обществен контрол.

 

Любопитното е, че въпросните промени са гласувани на първо четене без обществено обсъждане. Не става ясно и кой всъщност е работил по проекта за изменение, което само по себе си също е скандално. От мотивите към проекта е видно, че промените се обосновават с мнението на трима съдии, един съдебен помощник, както и с двама професори. Единият от тях е известен адвокат, участващ по дела във ВАС с мощна адвокатска кантора. Става дума за Иван Тодоров, нашумял покрай информацията, че е бил акционер в офшорно дружество, регистрирано на Сейшелите.

 

Логично е да се запитаме защо основен докладчик на предлаганите промени в правната комисия към НС, е адвокат Иван Тодоров. Не е ли същият заинтересован да се направи подобна промяна, която ощетява всички хора, дръзнали да търсят справедливост, питат възмутени юристи?  Предложените скандални промени в АПК са внесени от председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ, партийната му съратничка Десислава Атанасова и други депутати от същата формация.

 

Във Върховният административен съд се решават делата, които са от изключително  значение за интересите на народа. Става дума за всички обществени поръчки, за безобразията в енергетиката и данъчните производства. В този съд се оспорват актовете на министрите и всички други държавни и общински ведомства. Пак в него се разглеждат неправомерните уволнения и наказания. През последните месеци през въпросният съд минаха делата, свързани с референдума, винетките, пръстовите отпечатъци, цената на билетчето за градския транспорт и т. н.

 

Екип на Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5437 |20.07.2017 „Софийска вода” временно спира водоснабдяването в някои части на столицата . 0| 6577 |18.07.2017 В Стара Загора спират приема на документи за саниране . 1| 5813 |16.07.2017 Парламент №44 се готви за първото си „ваканцуване”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads