Реклама / Ads
3| 3536 |24.04.2021 АКТУАЛНО

Христо Проданов, БСП: Само с работещ парламент можем да се справим с кризите в България

.
Това, което предстои е президентът да връчи мандата на втората политическа сила. Смятам, че ще има някаква развръзка относно това дали ще има правителство, или не. Втората партия – „Има такъв народ“ е с най-голям потенциал да състави правителство. Първата политическа задача е да бъде отстранен моделът ГЕРБ, за да може най-малкото да се проведат честни избори. Трябва да се случи това. Ние проявяваме мъдрост и призоваваме останалите политически сили да проявят същата.
 

Това заяви зам.-председателят на Парламентарната група на „БСП за България“ Христо Проданов по Дарик радио.

 

Проданов припомни позицията на левицата, че от „Има такава държава“ могат да разчитат на подкрепа от БСП по определени политики. Социалистът обърна внимание, че голяма част от условията на БСП за подкрепа са разписани и в предизборните платформи на партиите, обявили се срещу статуквото.

 

По повод казуса около изслушването на главния прокурор, Проданов коментира, че от левицата са подкрепили в Народното събрание принципната позиция „тримата големи“ – главният прокурор и шефовете на ВАС и ВКС, да бъдат изслушвани в правната комисия на парламента на всеки три месеца.

 

Относно заплатите на депутатите, социалистът изтъкна: „Това, което беше лансирано, че има увеличение на заплатите, беше лъжа, вкарана от Борисов. Това, което предлага БСП го предлагахме и в 44-тото Народно събрание, а то е депутатите да замразят заплатите си“.  

 

Проданов смята още, че боричканията между т.н. „носители на промяната“ могат да върнат ГЕРБ на бял кон. 

 

Той подчерта, че левицата е била на протестите през лятото, подкрепила ги е и е призовала организациите на БСП по места да се включат в тях. „Положихме усилия по никакъв начин да не политизираме протеста“, каза още зам.-председателят на Парламентарната група на „БСП за България“.

 

По темата за промените в Изборния кодекс, Проданов припомни, че въвеждането на машинно гласуване изцяло е било битка на левицата в миналото Народно събрание. По думите му, обаче, сега има определено изискване за време – трябва да се купят поне още толкова машини, за да може първо да се случи по-бързо гласуването и в случай на повреда, да има резервна машина. Нужна е и обществена поръчка, закупуване, стандартизиране и сертифициране.

 

 „Еуфорията от изборите трябва да отмине и да мислим разумно. За да може промяната, която искаме, да се случи, а да не върнем Борисов на бял кон“, категоричен е Проданов.

 „Трябва на първо място да се справим със здравната, икономическата и чукащата на вратата социална криза. За това е нужен работещ парламент“, заключи Христо Проданов и акцентира върху това, че справянето с кризата не може да стане без актуализация на бюджета, което от своя страна не може да се направи от служебно правителство, а от действащ парламент.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3571 |14.04.2021 Борисов не го е страх от служебно правителство, а само от Господ . 33| 9945 |09.04.2021 Минеков с притча за Хаджигенов, Манолова и Христо Иванов . 58| 9525 |19.02.2021 Христо Иванов: Марешки е изтривалка на управлението, Симеонов - национален престъпник . 26| 10087 |19.02.2021 Само във Фрог: Разследван от ДАНС за пране на пари бивш шеф на НАП кандидатства за КПКОНПИ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads