Реклама / Ads
36| 13544 |27.08.2019 АКТУАЛНО

Иван Костов: Изборът на главен прокурор е по важен от местните избори

.
Иван Костов
”Според мен изборът на главен прокурор е по-важен от местните избори”, заяви още бившият премиер на България Иван Костов. По думите му, в основата на съдената реформа у нас е Прокуратурата.
 

Бившият лидер на ДСБ е против това, че главният прокурор не може да бъде разследван. Нереформираната съдебна система пречи да влезем в Шенген и европейския валутен механизъм.


Според него досега не е имало главен прокурор, който да прегърне идеята за реформа. Иначе Костов е притеснен от концепцията на Иван Гешев. Той е на мнение, че тя не е това, което се очаква от европейските институции.

 

Бившият премиер иска шенгенският мониторинг да остане, а Гешев настоява той да отпадне. Не е съгласен и с констатацията на кандидата за главен прокурор за криминалния преход. Не може да се слага такъв етикет, смята Костов. Не може България с митове да върви напред, съветва той. Митовете за прехода той развенчава в книгата си, е мнението му. Там бившият премиер излагал факти за приватизацията и другите факти около прехода.

 

Бившият премиер Иван Костов разказа пред bTV за проблемите, с които се е сблъскал в последните дни. Причина за проблемите му е проверка на НАП, според която част от парите му, които той притежава с жена му не са техни. Проверката е стартирала преди около 3 години, но приключва чак сега.

 

След 2 данъчни ревизии, продължили 2 г., от НАП решиха, че значителни средства на семейството не са наши, макар и да са декларирани пред Сметната палата. И въпреки че сме предоставили на данъчните договорите, с които сме ги внесли във финансов инвестиционен фонд, обясни той.

 

"Ревизията иска да ни обложи за собствените ни средства, което налага прокуратурата да обяви, че започва следствие. Решението излиза в средата на август. Сроковете за възражение отвеждат цялата история в средата на предизборната кампания", съмнява се, че е умишлено планирана атака. Той е категоричен, че причината са протестите срещу избора на главен прокурор и преценката, че той стои зад "Демократична България".

 

Надявам се ръководството на НАП да не доведе до нов срив върху авторитета си, защото ще загуби делата, предупреди Костов. Той не се страхувал от проверката на прокуратурата, но сигнализирал за провокация по време на предизборната кампания.

Ставало въпрос за около 400 000 лева. "Те са от спестявания, добре съм ги управлявал, нараснали са", обясни бившият премиер и лидер на СДС и ДСБ.

 

От срив на имунната система това лято Костов получил херпес зостер, който го ударил и в очите. Сега е вече добре.

 

На въпрос как се оказва свързан с ДСБ и протестите срещу Гешев, Иван Костов заяви, че стои далеч от политиката и е само гласоподавател. Относно връзката му с ДСБ, Костов заяви, че не участва в решенията на партията. „Чувам се много рядко със сегашния председател на ДСБ Атанас Атанасов", сподели той.

 

"Маркет линкс", която дава предимство на Мая Манолова, е една от 4-те сериозни социологически агенции, предупреди Костов.

 

Правителството не се доближава до влизането на "Шенген" и еврозоната, въпреки че икономиката е много силна и въпреки добрата събираемост на НАП, анализира още той.

 

"Помните ли, че Георги Първанов изпрати един бивш главен прокурор в Казахстан? Знаете какво последва. Дано сега не става така", направи аналогия Костов с Никола Филчев по повод посланическото назначение на ексшефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев като консул във Валенсия. Кабинетът очевидно скрил Пламен Георгиев с назначаването му за консул във Валенсия. А ГЕРБ направила единственото, което може в скандала с апартамент гейт- да отстрани Цветан Цветанов, смята Костов.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 11169 |26.08.2019 Адв. Михаил Екимджиев: Иван Гешев или не разбира конституцията, или заплашва съда . 5| 5957 |14.08.2019 „Продуктът“ справедливост на Иван Гешев . 6| 8241 |13.08.2019 Иван Брегов: Прокуратурата съшива биография на Гешев, защото назначението му е политическо . 6| 7791 |05.08.2019 Нови протести срещу номинацията на Иван Гешев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads