Реклама / Ads
6| 8638 |11.06.2019 АКТУАЛНО

Журналисти протестираха срещу разкриването на името на момчето, вербувано от ИД

.
Пловдивски журналисти осъдиха незаконното и неетично разкриване самоличността на 16-годишния ученик, задържан за подготовка на терористичен акт.
 

Въпреки апела на прокуратурата, в търсене на сензация лични данни и снимки на момчето и семейството му изтекоха в интернет. Пловдивските репортери, включително колегите от ТВЦ-Пловдив, приеха протестна декларация и сезираха институциите.

 

Според журналистите оповестяването на самоличността на ученика нарушава Закона за закрила на детето, Конвенцията за правата на детето, Закона за личните данни, Наказателно-процесуалния кодекс, както и журналистическите етични кодекси.

 

Ето текста на декларацията:

 

ДО ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО

ДО НАЦИОНАЛЕН СЪВЕТ ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКА ЕТИКА

ДО СЕМ

ДО СПЕЦИАЛИЗИРАНА ПРОКУРАТУРА

Д Е К Л А Р А Ц И Я

срещу потъпкване на законодателството на РБ и нарушаване на професионално-етичните стандарти в публикации, разкриващи лични данни на непълнолетен ученик, разследван за радикализация

 

Считаме, че с публикувани снимки, информация и пряко включване в извънредна емисия „Новини” от двора на училището от 10 юни 2019 година, свързана с лични данни на семейството и самия разследван ученик, е пряко нарушен Законът за закрила на детето, съгласно който децата могат да участват в медийни публикации, само ако не се разгласяват сведения и данни без тяхното и съгласието на родителите. В случая не е спазено условието да се вземе мнението на семейството и ученика как да се появят в медийната публикация (чл.11 А ЗЗДет.)Публикации, които назоваваха името на училището и ученика, имаше и в други онлайн медии.
Като представители на медиите в Пловдив, очакваме да бъде извършена проверка има ли нарушения на Закона за закрила не детето, Закона за личните данни, Закона за радио и телевизия, Конвенцията за правата на детето и НПК (има ли разгласяване на следствена тайна).


Нашите тревоги и въпроси имат основания в Етичния кодекс на българските медии – изразител на професионалните роли на журналиста. От медиите се изисква „да уважават и да защитават личния живот на хората от неразумни разкрития. Журналистите са длъжни да уважават правото на всеки човек на личен живот, здравен, семеен и социален статус, неприкосновеност на дома и личната кореспонденция”.


След като зам.-главният прокурор публично призова да не се разкрива самоличността на детето, училището и семейството, онлайн издания разкриха данни за детето.Самоличността на дете, което е обвинено в престъпление, трябва да бъде защитена.


При отразяването на случая следва да се спазват всички принципи на етично отразяване на деца, предвидени в законодателството и Етичния кодекс на българските медии и подробно разгледани в Пътеводителя за етично отразяване на деца, разработен от УНИЦЕФ и АЕЖ.
Не приемаме, че огласяване на лични данни за детето и семейството и нарушаване на действащото законодателство може да бъде мотивирано с високия обществен интерес към темата.


Декларацията е подкрепена от следните медии:

БНТ-Пловдив

Радио Пловдив

БТА-Пловдив

Пловдив24

Марица

24 часа Пловдив

Уча в Пловдив

Трафик нюз

Под тепето

Политика в Пловдив

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 14474 |01.06.2019 Промяна на трудовите договори предлага Нова тв на разследващи журналисти . 11| 11056 |02.04.2019 ПР експерт за Фрог: Охраната на Пламен Георгиев ще го пази от журналистите . 20| 19901 |30.03.2019 Илиан Василев: Дъното на българската журналистика беше постигнато по Панорама с Цветанов . 4| 6340 |15.09.2018 ”Ню Йорк Таймс” и ”Вашингтон пост”: Българската полиция задържа журналисти, разследващи измами с еврофондове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads