Реклама / Ads
11| 5442 |10.06.2019 НОВИНИ

Журналисти се обявиха против разкриването самоличността на вербувания от ИД ученик

.
Източник: БГНЕС
Пловдивски журналисти осъдиха незаконното и неетично разкриване самоличността на 16-годишния ученик, задържан за подготовка на терористичен акт. Въпреки апела на прокуратурата, в търсене на сензация лични данни и снимки на момчето и семейството му изтекоха в интернет.

Пловдивските репортери, включително колегите от ТВЦ-Пловдив, приеха протестна декларация и сезираха институциите, съобщава БНТ.

 

Според журналистите оповестяването на самоличността на ученика нарушава Закона за закрила на детето, Конвенцията за правата на детето, Закона за личните данни, Наказателно-процесуалния кодекс, както и журналистическите етични кодекси.

 

Декларацията на пловдивските журналисти ще бъде разпратена до Агенцията за закрила на детето, до националния съвет за журналистическа етика, до СЕМ и до специализираната прокуратура.

 

Припомняме, че сомоличността на детето може да бъде оповестена само от правоохранителните институции и съда, но за по -малко от 48 часа след публичната изява на прокуратурата, в лицето на зам.-главния прокурор Иан Гешев,  момчето беше "разкрито".  Екип на сайта, който неизвестно как е получил данни за момчето обходи училището му в Пловдив - разпитваше негови съученици, служителите на фирмата на баща му и публикуваше семейни снимки, на които момчето беше посочено с червена стрелка. На този фон призивът на вътрешния министър Младен Маринов изглежда не само закъснял, но и нелеп. "Аз не бих искал това дете да влиза в обществения фокус. По този начин ние го лишаваме от възможността то да се адаптира в която и да е друга среда. С това дете трябва да се работи в посока то да се изведе от тази среда, в която е влязло", каза Младенов.

 

Ето коментарите на някои от журналистите подписалите декларацията:

 

Живка Танчева - Радио Пловдив: И аз имам дете и знаем до какво може да доведе подобно писане. по никакъв начин не мога да ги разбера колегите.


Таня Грозданова - информационен сайт „Под тепето": Недопустимо е не само заради нарушаване на закона, нарушаване на етичните стандарти, недопустимо и поради факта, че оттук насетне се пречи на бъдещето на това дете.


Парашкева Иванова - информационен сайт „Трафик нюз": Това е нормално пловдивско семейство, което се грижи за децата си. Да, вероятно може да се случи на доста семейства да попаднат в такава ситуация и затова би трябвало преди всичко да бъдем хора.


Иво Дернев - информационен сайт "Под тепето": С тази декларация настояваме институциите да вземат отношение по това, което се случи днес, да кажат дали това е редно, което "колеги" сториха.

 

От Асоциацията на европейските журналисти също излязоха днес с публично становище, в което се казва: "Става дума за 16-годишно дете. При отразяването на случая трябва да се спазват всички принципи на етично отразяване на деца, предвидени в законодателството и Етичния кодекс на българските медии и подробно разгледани в Пътеводителя за етично отразяване на деца, разработен от УНИЦЕФ и АЕЖ.

 

По никакъв начин не бива да се допусне самоличността на ученика да бъде разкрита. Ако това се случи, би имало тежки последици за подрастващия, както и за неговото семейство, което изглежда се е намесило навреме. Това би могло да компрометира цялостния процес по дерадикализация и подкрепа, която би трябвало да получи момчето, обричайки го на стигма и социална изолация. Също така би могло да има негативни последици върху други деца в риск от радикализация."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3674 |10.06.2019 Обявиха бедствено положение в Стрелча . 14| 5590 |08.06.2019 Хиляди журналисти: Голунов разкрива корупцията, затова го арестуваха . 0| 3567 |07.06.2019 В Плевенска област обявиха първа степен на опасност зарди нивото на р. Дунав . 0| 4163 |07.06.2019 Д. Танева: ДФ ”Земеделие” и журналисти заедно да проверяват къщите за гости
Реклама / Ads