Реклама / Ads
21| 16137 |24.02.2016 АКТУАЛНО

#КОЙ наряза и изхвърли на боклука свидетеля на прокуратурата по КТБ Бисер Лазов

.
В разгара на веселбата Лазов извива глас
Тези дни особена популярност придоби съдържанието на контейнерите за отпадъци на Столичното следствие.
 

В понеделник столичният следовател Бойко Атанасов показа пред bTV, че в боклука до следствието има изрезки от документи по скандалното дело „КТБ” и намекна, че е започнало унищожаване на доказателства, след като обявил, че в службата действа шпицкоманда, която изнудва разследвани.

 

Под натиска на медиите г-н Цацаров спешно назначи специална проверяващата комисия, която установи: „Виновна е чистачката!!!”. Тя дала и писмени обяснения по проверката, в тон с изводите на комисията, че е изхвърлила два чувала с нарязани на машина листове, без да й направи впечатление да има изхвърлени цели документи.

 

Ръководството на прокуратурата предприе спешни мерки за замитане на скандала. Цацаров лично отиде с делегация в следствието, свика целия й състав и накара Атанасов да повтори твърденията пред колегите си. На излизане главният прокурор обясни, че веднага след репортажа на bTV наредил проверка. Нарушения не били открити, а само организационни пропуски.

"Няма нито едно унищожено доказателство. Да се твърди подобно нещо значи да се твърди, че има престъпление, а това е унизително", заяви Цацаров. Той обясни, че в контейнера са хвърляни копия, направени по време на извънреден труд, положен от деловодители.

Заснетият материал ясно показва, че документите са извадени от томовете с делото „КТБ” и засягат показанията на доскоро защитения свидетел на Прокуратурата Бисер Лазов. През последните месеци той е цитиран от своите „благодетели” в държавното обвинение само като „основен свидетел”. Изхвърлените на боклука показания на Лазов по делото, документи за придобити и прехвърлени от него фирмени дялове и други интересни факти дори не са грижливо нарязани, а в голямата си част – накъсани или само небрежно смачкани.

 

Кой е Бисер Лазов - бившият защитен свидетел и ментор на столичното следствие, редовен ръководител на оперативките на прокурори и следователи по делото „КТБ”?

Будно момче още от студентските си години, той започва кариерата си като счетоводител на няколко студентски кооперации – феномен от зората на демокрацията, узаконен канал за контрабанда на алкохол, цигари, петрол и всякакви други благини, инструмент за първоначално натрупване на капитали.

 

Братовчедът на създателите на ВИС-2Васил и Георги Илиеви явно е бил силно комплексиран от тяхната популярност и финансово състояние и е търсел начини за напомпване на егото си. Отмяната на ембаргото за Югославия обезсмисли съществуването настудентските кооперации.Кранчето спира и Лазов и започва да се оглежда за друг източник за обогатяване. Благодарение на подкрепата по висаджийско-кюстендилска линия е внедрен в банковия сектор, където се занимава със сделки с чуждестранна валута, по времто на хиперинфлация. Всяка финансова къща, всяко чейнджбюро можеше да реализира по това време огромни печалби, стига да има приближени банкови служители, от които е зависело скючването и изпълнението на валутните сделки. Естествено – възмездно.

 

Валутният борд слага край на крупните далавери с чуждестранна валута. Затяга се и второто кранче и Лазов започва да се оглежда за нов източник на благосъстояние. Не му се налага да гледа надалеч – Цветан Василев е вече виден фактор в банката, в която работи и Лазов. За кратко време, доста чупки в кръста и публични признания в стил „Ти си ме създал като човек!!!”, Лазов успява да спечели доверието на Василев и да стане ключов фактор в личния му бизнес.

Според запознати, силно комплексираният Лазов се оказва податлив не само на алкохола и платената любов, но и на отклоняването на чужди парични потоци в своя полза. С пари от бизнеса на Василев развърта нелегална лихварска дейност в своя полза, като стига и до откровени кражби.

 

Помощник в тази му дейност е Албена Андреева (бивша Арсова),  поела с протекцията на Лазов счетоводството на въпросните фирми. Постепенно отношенията между Бисер и Албена от дебитно-кредитни стават доста интимни и те заживяват заедно. Това не означава, обаче, че дебитно-кредитните отношения са прекратени.

 

Само за последните няколко години тандемът Лазов-Андреева успява да отклони десетки милиони от сметки на Василев и сметки, оставени на доверително управление на самия Лазов от клиенти от „сивия” сектор.
Сегашните покровители на Лазов явно са знаели за слабостите му – завистта му към успехите на Цветан Василев, алчността и проблемите му с алкохола. Те предопределят и ролята му на основно „острие” в гърба на благодетеля му.

 

Стратегията по ликвидирането на банката е готвена месеци преди „петък, 13-ти” (13 юни 2014 г.). Изненадата е изключително важна при подобни атаки. Ето защо и осветяването на Лазов като защитен свидетел на Прокуратурата става на по-късен етап. След нахлуването на спецчастите в офисите на фирмитена Василев, Лазов започва да „страхува”служителите в тези фирми, да ги заплашва със затвор и физическа разправа, крещейки по коридорите на офиса „Сега аз съм Василев!!!”.
Фигурата на самотния свидетел не устройва нито него, нито Прокуратурата и той заставя част от тези служители да подпишат един пасквил, в който се жалват, че са изоставени на произвола на съдбата. Въпросното писмо е адресирано до г-н Цацаров, квесторите на КТБ и цялата световна общественост. Текстът е в изключителен синхрон с обвинителната теза на Прокуратурата. Може би черновите му също са заминали в контейнерите на Столичното следствие тези дни.

Защо точно показанията и документите, свързани с Бисер Лазов, се оказаха ненужен отпадък от дейността на столичното следствие? Банката вече е унищожена, вложителите са демонизирани, бизнесът и животът им – съсипани; Василев е омаскарен и превърнат в чудовище; Лазов вече е ненужен като помагач при унищожаването на КТБ, а купищата лъжи и инсинуации, използвани като повод за атаката срещу банката, вече са само вреден компромат, уличаващ Прокуратурата в съучастие.

Още едно доказателство за това, че Лазов е изиграл отредената му роля, е унищожаването на документите твърде скоро след провала на сделката по „суперизгодното” придобиване на Виваком от братя Велчеви и техните покровители.
Какво е общото между „вторичните суровини” от столичното следствие, бившия защитен свидетел на обвинението – Бисер Лазов, и „Виваком”?
В едно свое публично изказване Бисер Лазов твърди, че основна грижа му е опазването на фирма ТЦ-ИМЕ от законните му собственици, за да запази Виваком с цел удовлетворяване на интересите на КТБ. „Цветан Василев... имаше намерение да се разпореди с участието на ТЦ-ИМЕ във „Виваком” в посока, различнаот кредитора КТБ, с което аз категорично не се съгласих.”

 

ТЦ-ИМЕ АД (чрез „Технотел инвест” и „Бромак телеком”) е индиректен собственик на 43% от „Виваком” и трябва обезателно за бъде завзето. Намира се и необходимото правно основание. На сцената се появява фирмата "Сиболе сървисис инкорпорейтид България", една от основните строителни фирми на Делян Пеевски. Позовавайки се на отдавна развален договор между „Техноекспортстрой” – дъщерно дружество на „Сиболе”, и единия от основните акционери на ТЦ-ИМЕ - EFV International Financial Ventures, регистриран на Британските Вирджински острови, „Сиболе” предявява пред Софийски градски съд иск за откриване на производството по несъстоятелност, като бъде наложен запор върху банковите сметки на двете фирми (ТЦ-ИМЕ и EFV) и назначен временен синдик.

 

Искането е „случайно” разпределено на съдия Румяна Ченалова. Тя уважава изцяло искането, като мотивите й трябва да бъдат вписани в учебниците по търговско право. Съдия Ченалова приема, че Британските вирджински острови са в юрисдикцията на Софийски градски съд; без експертиза стига до заключението, че "ТЦ-ИМЕ" не е в добро финансово състояние, а също така и че EFV дължи на „Сиболе” 14.5 млн. евро на основание на отдавна развален договор за поръчка между ЕFV и дъщерното дружество на „Сиболе” - "Техноекспортстрой"; назначава един и същ временен синдик – Даниела Куцева, - както на ТЦ-ИМЕ, така и на EFV, въпреки че те очевидно са с противоречиви интереси.
За тази важна роля на Куцева, Ченалова й определя възнаграждение 5000 лева месечно. Сумата е висока за обичайната дейност на временен синдик. Явно става въпрос за друг тип услуги.

 

Извън протокола, тази схема на завземане на ТЦ-ИМЕ нямаше да е възможна без участието на другия основен свидетел на прокуратурата по делото КТБ – Теодора Танева, изпълнителен директор на ТЦ-ИМЕ. Назначаването на временен синдик в дружеството не позволява на собствениците му да освободят Танева от поста й. Така тя е запазена, за да може да бъде използвана при опитите за домогване до собствеността върху Виваком от Пеевски.

Неудачите в несъстоялата се сделка с Виваком направи за смях мераклиите за заграбването му – братя Велчеви, техните руски партньори от службите и „лицето под аренда” Спас Русев. Явно доста трудно се влияе силово върху чуждите съдилища. Все пак, г-н Цацаров не е Главен прокурор на света. Събитията около несъстоялата се сделка с мобилния оператор и откровено криминалните моменти в действията на участниците в плячкосването му напълно опровергаха изказването на Лазов, направено под диктовката на кръговете, атакуващи КТБ. Съдия Ченалова беше принудена от обстоятелствата да проговори и да разкрие схемите на зависимост на съдебната система от кръга #КОЙ. Даниела Куцева също проговори и потвърди, че основната цел на атаката са били активите на КТБ, включително и „Виваком”. Това е казано и в техните писма, изпратени до Европейската комисия.

Само ще припомним основните присвоявания на Бисер Лазов под защитата на Прокуратурата
•    Централата на КТБ на ул. Граф Игнатиев.
•    Осеметажната бивша сграда на „София прес” на бул. Цариградско шосе 113 с РЗП от около 8 000 кв.м.
•    Терен с площ от 160 дка на първа линия на морето, гр. Бяла.
•    Терен с площ от 24 дка до гр. Разлог.
•    Недвижими имоти в София и в други градове на страната.
•    Цели предприятия: „ХОЛДИНГ КООП ЮГ” АД, „ГИПС” АД, „ИНФРАСТРУКТУРНА КОМПАНИЯ” АД.

Лазов явно е имунизиран със специална ваксина „Анти-Цац”, внесена от Пепи Готиното, с тройна защита – имунитет срещу Прокуратурата, интегритет с нейните действия и необезпокояван просперитет. Многобройните сигнали и публикуваните материали за неговите кражби се сблъскват с категоричен отказ на Прокуратурата да разследва далаверите на основния си свидетел.
Ето само няколко примера за действия на ваксината „Анти-Цац”:
С постановление от 28.09.2015 г. Софийска градска прокуратура отказа да образува досъдебно производство срещу защитения й свидетел Бисер Лазов по сигнал подаден от НПО „Ние гражданите”. Въпреки, че откраднатите активи от „ЕВРОБИЛД 2003” ЕООД надхвърлят 300 млн. лева, това явно не е достатъчно на родните прокурори да се задействат и да спрат безчинствата на Лазов.

 

Докато Прокуратурата пише постановлението за отказ, Бисер Лазов краде поредния актив на „ЕВРОБИЛД 2003” ЕООД. Този път Лазов продава акциите на дружеството от капитала на „ЛЕКС ПРОПЪРТИС” АД на „РЕАЛ СТИЛ” ЕООД, регистрирано в родния му Кюстендил и формално собственост на негов близък – Георги Славчев Георгиев. Целта на този пореден грабеж са 23 дка в Разлог, местността Гаврица, заедно с изграден до кота „0” хотелски комплекс, собственост на „ЛЕКС ПРОПЪРТИС” АД.

 

 След разгромяващия Прокуратурата Доклад на Европейската комисия и разкритията от Бойко Атанасов за „шпицкомандата” на г-н Цацаров, след протестите на съдиите срещу диктата на Пеевски и Прокуратурата, следите от „заверата” между Бисер Лазов и Прокуратурата трябва да изчезнат. Така в контейнерите за боклук се появяват стотици страници. Доверени източници от Синдиката на чистачките твърдят, че протоколите са от работните срещи на следователите и прокурорите по делото „КТБ”, ръководени лично от Лазов.

 

Обясненията на г-н Цацаров за „работни протоколи” са в пълно противоречие със закона. Всички протоколи са служебни документи и удостоверяват извършени следствени действия. Ако са изхвърлени работни проколи, какво е останало в делото – „неработни” протоколи или „удобни” протоколи? Ако тези протоколи удостоверяват извършената работа от следствените органи, изхвърлянето им дали означава, че тази работа е тотален брак? Или това са били компромати за временно ползване и шантажиране?
Природата не търпи вакуум. Ако от делото са изкарани документи, какво ли е вкарано на тяхно място и от #КОЙ?

 

Предлагаме на Главния прокурор да предаде всички шредери от следствието и прокуратурата в Сметната палата – където също събират смет, за да може поне нещичко да остане за проверката от страна на Европейската комисия. Иначе делото „КТБ” съвсем ще се превърне във въздух под налягане.

 

Екип на Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 74| 10614 |24.02.2016 Зофия Шчербак: Съюз между църквата и държавата ще спаси България . 2| 5972 |23.02.2016 Гражданин прибрал "боклука" от Столичното следствие . 62| 11749 |23.02.2016 Само във Фрог! Турската агентура проникна и в българските академични среди . 11| 6208 |23.02.2016 Ил. Василев: Водевил и пиар са последните случаи в държавата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads