Реклама / Ads
6| 5873 |06.11.2008 АКТУАЛНО

Компютърът ли? Това е много просто!

.
Светът, както го сънуват боговете. Рисунки без молив и четки. Утвърдени и млади художници се поздравяват в кокетна столична галерия.
 

 

Следя развитието на Камен Старчев като художник още от 90-те години, когато беше студент в специалност “Скулптора” на Националната художествена академия и правеше своите първи опити в областта на изящното изкуство – търсещи, новаторски, авангардни... Естествено и първата му самостоятелна изложба преди няколко тодини беше скулпторна. Сега обаче го виждаме в една нова светлина – като график.

izlojba.jpgВ годините след дипломирането си Камен експериментираше в различни посоки, а ежедневната му работа беше в областта на приложната графика. Така че втората му самостоятелна изложба не стъпва на празно място. Тя обаче не представя вече постигнатото от него в приложното изкуство а е резултат на търсенията му в областта на векторната графика или казано опоростенчески – рисуването с компютър. 

До 18-ти този месец любителите на изобразителното изкуство ще могат да посетят изложбата в галерия “Аросита” на столичната улица “Врабча” № 12, в близост до Операта. Там те ще могат да видят, а ако искат и да отнесат със себе си, двадесетината графични листа с имена като озаглавени „Спящи богове”, „Превръщане”, „Елементи”, „Природа”...

Листове, които Николай Бошев определя така: “Те трябва да бъдат гледани не като повторение на елементи от познатия ни свят, а като пътеводител към друг такъв. Може би светът от сънищата на боговете. Свят, за който не сме сигурни че съществува, но толкова много бихме искали да е реалност.“

А Светлана Куюмджиева допълва: “Всеки елемент от представяните композиции сякаш е дошъл от друга реалност – изчислена и кодирана. Някъде изображението е съвсем абстрактно, докато на други места има конкретни асоциации, сякаш художникът е дигитализирал и изчистил реалността до краен предел. Отдалеч си личи, че формите в тях са подчинени едновременно на творческия и на електронния разум. Една линия чертае окръжности и равни плоскости, а щрихите са като дребни геометрични елементи. Това е дигитален минимализъм или просто твърде естетизирана графика.”

izlojba2.jpg

На вернисажа бяха дошли много приятели и колеги на Камен, а също и художници като Светлин Русев, Божидар Икономов, Ангел Станев, Христо Харалампиев, които поздравиха автора, а в разговор с тях споделиха, че постигнатото от него е на много високо ниво, независимо, че използваната техника е съвременна, съвършено различна от начина, по който те работят.

prevrustane.jpgСъвременна сетивност, изразена по съвременен начин със съвременни средства – така най-кратко мога да определя изложбата. А най-хубавото е, че тя показва, че Камен Старчев продължава своя път напред по неутъпкани пътища и с искрена вяра в изкуството.

Стоян Колев  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5797 |25.08.2008 Много българи не са стъпвали в кино въобще . 1| 8087 |20.03.2008 Българските тинейджърки правят най- много аборти в Източна Европа . 2| 6457 |19.12.2007 Той е дебеееел, но много щедър! . 2| 8879 |13.12.2007 Много конфекция, а малко бутик в журналистиката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads