Реклама / Ads
8| 4638 |01.05.2021 АКТУАЛНО

Корнелия Нинова: Нашата кауза е социалната кауза

.
Корнелия Нинова Източник: БСП
Обръщение на председателя на БСП Корнелия Нинова по повод 1 май.
 

Скъпи социалисти, симпатизанти и гости,

Скъпи български граждани,

 

Днес празнуваме 1-ви май - Денят на труда и на работническата солидарност, и денят на свободния, на левия печат по различен начин. Днес нямаме своето традиционно шествие, а всяка наша организация в страната празнува на място, за да не изложим на риск здравето на хората. Но макар и разделени, днес сме единни, сплотени и солидарни във волята си да искаме достоен труд, достоен живот и справедливост.

 

Началото е поставено в далечната 1886 г. в Съединените американски щати с първата организирана стачка за 8-часов работен ден. Оттогава до днес светът се промени много. Наред с работниците във фабриките и мините, днес младите се трудят дистанционно от всички точки на света. Икономиката се дигитализира, изкуственият интелект е напът да замести ръчния труд. Но основни проблеми тежат над човечеството и стават все по-големи. Това са бедността и неравенството. Милиони хора по света гладуват, в България над милион и половина живеят под прага на бедността, а модерният свят роди ново понятие - “работещи бедни“. Дори тези, които се трудят, не могат с изкараните пари да посрещнат най-належащите нужди на живота си. Нашата грижа е за тези хора. Нашата кауза е социалната кауза. Те са различни, те са и млади, и средна възраст и стари.  Те са мъже и жени, те са работнички в шивашки цехове, но и учени. Това са нашите съюзници в нашата битка за достоен труд и достоен живот. Нашият враг е паралелната държава. Нашият враг е задкулисието, изградено от Борисов в последните 10 години. Това е моделът, който краде 10 милиарда лева годишно от тези хора на труда - хората, които си изкарват хляба с честен труд. Този модел превърна ненормалното в норма. И ако си позволя и на този ден да цитирам един голям българин: "Стана така, че свестните у нас считат за луди". Не е нормално да рушиш институциите и премиер да не уважава парламента и да не стъпва там. Не е нормално да раздаваш обществените поръчки на близкия си бизнес кръг и да мачкаш малкия и среден бизнес. Не е нормално да държиш администрацията в робство и да я караш да гласува под строй. Не е нормално умишлено да държиш човек беден, за да можеш да го купиш в бедността и глада му с 50 лева. И да го обречеш още 4 години на глад и бедност. И още неща не са нормални.

 

Ето за това е нашата битка за промяна. Днес, каквото и да се говори, който и да го говори, трябва да кажем честно и открито на българските граждани: БСП 4 години последователно се бори срещу тази ненормалност и този модел на управление. Ние не отстъпихме. Тук ние повечето знаем какво ни се случи през последните 4 години - не се огънахме, не се предадохме, не се продадохме. Затова днес открито, честно заставаме и казваме - каквото и да ви се внушава - БСП има основен принос моделът "Бойко Борисов" днес за бъде разклатен. Мнозина от днешните герои на промяната през тези 4 години стояха под крилото на това статукво и на този модел, докато ние се борехме смело, честно и с всички последици, които ни се струпаха на главите.

 

Но скъпи български граждани, социалисти, симпатизанти и гости,

Нека не си затваряме очите. Този модел не е унищожен - той е само разклатен. Той използва всеки момент днес, за да се окопава и дообогатява. Ето защо са нужни общите ни усилия, общия ни ум, общия ни труд, честността и почтеността - да се обединим, за да довършим битката, която водим ние вече пета година.

 

Днес пред България стоят за решаване 4 важни неща. Това са и нашите приоритети:

Първо - независими от никакъв интерес и неподвластни на никакво задкулисие хора да продължат до разграждането на модела "ГЕРБ" и "Борисов".

 

Второ - умни хора, опитни хора, с решения за социални, икономически и здравни антикризисни мерки само с една грижа - грижа за хората, за икономиката и държавата.

 

Трето - смели хора, които да направят същинска съдебна реформа - не просто едните да излязат от съдебната система, за да влязат други на тяхно място, а да направим такава реформа, че да гарантираме справедливост. Справедливост за всеки - независимо от пол, беден, богат, политик - всеки да получи това, което заслужава по делата си.

 

И четвърто - визионери ни трябват. Визионери, които да превърнат Плана за възстановяване и устойчивост на България не просто в средство отново задкулисието да си напълни джобовете. Този план да гарантира здравеопазване за всеки, образование на бъдещето, работни места, достойни доходи, справедливост, чист въздух, земя и вода за българския народ.

 

За тези четири приоритета подаваме ръка на всеки честен и достоен българин и политик - да се обединим и да го направим. Подадохме ръка в последните две седмици на т.н. "нови партии" - уж партиите на промяната. Отхвърлиха тази подадена ръка. Направиха неща, които внасят съмнение - да не би промяната да стане подмяна. И защо се получава така - ние всеки ден сме заедно в парламента и виждаме какво става. Уви, някои партии и политици, загледани в тяснопартийния си и егоистичен интерес, не само, че се отказаха от обещанията преди изборите, но много бързо започнаха да гледат към следващите. Парламентът се превърна в предизборна трибуна, вместо в място за правене на държавническа политика с грижа за хората.

Изразявам пред вас опасение, че загледани всеки в своята малка, егоистична, партийна битка ще пропуснем голямата промяна. Защото днес на България трябват не партийци, а държавници. Защото днес на България трябват не мандатници, вгледани в това докога ще получават депутатска заплата. Днес на България трябват визионери. И мисля, че смело, отговорно и честно можем да кажем, че ние имаме своята визия как да се развива България - конкретна, ясна, последователна и неотстъпчива. И знам, че рано или късно тя ще бъде реализирана и ще бъде за доброто на отечеството ни и на българския народ.

 

Знаете, че днес празнуваме 1 май, празнуваме и свободния печат.

Скъпи журналисти, на „Дума“, на нашите издания и на БСТВ - дълбок поклон пред труда ви в трудни и финансово трудни времена, че устояхте. Към вас, уважаеми медии, бъдете смели и свободни хора.

 

Но днес за БСП е и много важен ден. Сигурно няма да бъде преувеличено да ви кажа, че ще и исторически, защото на нас се падна отговорността за последен мандат. Напълно разбираме тежестта на тази отговорност. Напълно разбираме отговорността пред България. И ви уверявам, че след малко Националният съвет ще вземе най-доброто решение - за отечеството и за хората.

 

Скъпи социалисти,

Знам, че ви тежи загубата на изборите. Знам, че чувствате, че не е заслужена, защото много се трудихме през последните 4 години. Но така реши народът. Може би не сме направили нещо както трябва. Ще го направим. През 1886 г. на първата стачка, а и на всички последващи през годините в света, хора са бити, арестувани, а някои и са убивани. Но никой, никога и никъде, не е успял да арестува и да убие поривът за свобода, за достоен живот, за справедливост. Този порив ни води и днес.

Затова накрая ще ви кажа: никога не се предавайте. Никога не се предавайте. Винаги продължавайте напред и това, за което се борим, ще успее. Трябват ни воля и сили да продължим. Знам, че го можем. Знам, че сме честни, че сме умни, че сме достойни българи и мислим за народа си.

 

Честит празник, достойни трудови хора! Честити светли Великденски празници, български семейства. Бъдете здрави и силни. България ще пребъде и народът ни ще добрува.

 

На добър час!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3652 |28.04.2021 Корнелия Нинова даде началото на кампанията „Солидарен Великден“ от Ботевград . 0| 3548 |24.04.2021 Корнелия Нинова: Честит Лазаровден! . 1| 4948 |10.12.2020 Нинова: БСП подкрепя интеграцията на РСМ, но не за сметка на българския национален интерес . 19| 21925 |10.04.2020 Адвокат: Слава на Главния Прокурор! Слава и на ВСС, който го избра! Слава и на нашата Партия ГЕРБ !

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads