Реклама / Ads
5| 9738 |09.04.2019 АКТУАЛНО

КПКОНПИ крие всякаква информация от обществото, съдът я спуква от присъди

.
Източник: БГНЕС
На страницата на КПКОНПИ все още липсва годишния отчет за 2018 г по Закона за достъп до обществени информация. Срокът да бъде публикуван е 1 март. Освен, че подопечната институция на Пламен Георгиев редовно не предоставя информация без каквито и да било мотиви, съдът е отменил отказа на Антикорупционната комисия да даде информация за 11 проверявани лица.
 

В края на миналата година Фрогнюз, след като не получи отговор на зададени към Комисията въпроси, обърна внимание на отчета на КПКОНПИ за 2017 г., който е публикуван на страницата им. От него се вижда, че КПКОНПИ от всичките 6 заявления, които е получила, е отказала информация на 3 от тях и само по 1 е дала информация. Очаквахме и отчета за миналата година, през която интересът към дейността на тази институция нарастваше все повече. Но него го няма. Защо?

 

От месечния инфopмaциoнeн  бюлeтин на  Πpoгpaмa  Дocтъп дo Инфopмaция научаваме че ВАС е отменил отказ на КПКОНПИ да предостави информация за 11 проверявани лица, зaeмaщи или зaeмaли пyблични длъжнocти. „Oтĸaзът дa бъдe пpeдocтaвeнa инфopмaция c мoтив cлyжeбнa тaйнa e нeзaĸoнocъoбpaзeн, ĸoгaтo нe ca пpeдcтaвeни дoĸaзaтeлcтвa зa ĸлacифициpaнe нa инфopмaциятa пo cъoтвeтния peд и мapĸиpaнeтo й c гpиф зa cигypнocт.”

 

C тoзи мoтив BAC ocтaвя в cилa peшeниe нa ACCГ зa oтмянa нa oтĸaз нa пpeдceдaтeля нa Koмиcиятa дa пpeдocтaви инфopмaция пo дeceт фopмyлиpaни въпpoca, ĸacaeщи пpoвepĸи нa тези eдинaдeceт лицa. Инфopмaциятa e пoиcĸaнa oт журналиста Poceн Бoceв cъc зaявлeниe oт 3 янyapи 2018, a oтĸaзът нa KOHΠИ е бил c мoтив, чe инфopмaциятa пpeдcтaвлявa cлyжeбнa тaйнa.  B oтĸaзa им се пocoчва oщe, чe пpeдocтaвянeтo нa иcĸaнaтa инфopмaция щe зaтpyдни извъpшвaнитe пpoвepĸи и щe cъздaдe възмoжнocт зa paзпopeждaнe c имyщecтвo, ĸoeтo мoжe дa бъдe пpизнaтo зa нeзaĸoннo пpидoбитo.  От публикация в правният сайт Дефакто става ясно, че заради съдебното дело част от информацията е предоставена, но не цялата. ВАС са посочили още, че е недопустимо административният орган да сочи нови мотиви за издаване на отказа едва на етап съдебно производство...

 

Няма публична информация колко дела се водят срещу КПКОНПИ за отказан достъп до информация, нито с какви мотиви се отказва такава. Отчетът на Пламен Георгиев също го няма. Самият Георгиев го няма, защото е в отпуск заради скандала с терасата на апартамента му.

 

Ето какво гласи Закона за достъп до обществена информация за задъленията му: „С цел осигуряване на прозрачност в дейността на администрацията и за максимално улесняване на достъпа до обществена информация всеки ръководител на административна структура в системата на изпълнителната власт периодично публикува актуална информация… Всеки ръководител по ал. 1 изготвя годишен отчет за постъпилите заявления за достъп до обществена информация и за повторно използване на информация от обществения сектор, който включва и данни за направените откази и причините за това. Годишният отчет е част от ежегодните доклади по чл. 62, ал. 1 от Закона за администрацията.“

 

Ето какво пък гласи въпросният член от Закона за администрацията: „Ръководителите на административни структури в системата на изпълнителната власт представят на главния секретар на Министерския съвет ежегодно до 1 март доклад за състоянието на съответната администрация.“

 

Къде е отчета на КПОКНПИ?  Колко и каква информация е предоставена? Колко и каква информация не е предоставена? Защо е отказан достъп до информация?

 

И да попитаме на посочените имейли*, от опит знаем, че няма да получим отговори. PR акциите и медийните изяви не са отчет. КПКОНПИ  дължи отчет и то не на нас конкретно,  а на обществото.

 

===

* На страницата на КПКОНПИ е написано, че писмените заявления се предоставят на хартиен носител под формата на заявление по образец в деловодството на комисията – гр. София, пл. "Света Неделя" №6 в работните дни от 09.00 до 17.30 часа.  За писмени заявления се считат и заявленията, получени на посочвания в кореспонденцията факс – 02 / 9401 595, или по електронен път на електронен адрес pr@caciaf.bg , caciaf@caciaf.bg, или чрез платформата за достъп до обществена информация, която се поддържа от администрацията на Министерския съвет.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 9079 |03.04.2019 Николай Стайков: ”Апартаментгейт” не е приключил, въпросът е има ли въобще КПКОНПИ . 13| 20243 |03.04.2019 Само във Фрог: Зам.-шефът на КПКОНПИ писал доноси в ДАНС . 22| 18154 |28.03.2019 Наглост: Забрана за спиране до жилището на шефа на КПКОНПИ и огромна недекларирана тераса . 34| 41530 |25.03.2019 Само във Фрог: И шефът на КПКОНПИ с имоти на ниски цени! Как ще разследва Цветанов?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads