Реклама / Ads
6| 10804 |23.06.2017 АКТУАЛНО

Момчил Неков: 85% от образованите българи до 38 години напускат страната

.
Момчил Неков
С голямо мнозинство беше приет докладът на българския евродепутат Момчил Неков за Новата европейска програма за умения. Програмата цели да повиши уменията и квалификациите на европейските граждани и да се справи с безработицата и изтичането на мозъци.
 
По последни данни 85% от образованите българи, които са на възраст до 38 години, напускат пределите на България. Сред тях са основно инженери, IТ специалисти, доктори, медицински сестри и учители. „Трябва да покажем на българите, че могат да се реализират успешно и в нашата родина. Трябва да се погрижим да върнем и Българите в чужбина, които могат да приложат наученото на Запад у нас. Това  ще стане чрез сътрудничество между държавата, бизнеса и образованието “., заяви Неков.

Българският евродепутат смята, че България трябва да си възвърне изгубения блясък на професионалното образование и дуалната форма на обучение като се отчетат новите потребности на пазара на труда по региони.  „Трябва да се подсигурим, че като свършат парите по проектите за дуално образование, бизнесът и фирмите ще са готови да инвестират в обучението на кадри. За да се случи това, трябва да се осигурят финансови стимули поне в началото “, допълни Неков.

По данни на Синдиката на българските учители (СБУ) около 3000 са учителите в България, които преподават в клас без да притежават диплома за педагози. В допълнение на това, заради недостигга на кадри, 5500 са работещите пенсионери учители към момента. Новата европейска програма за умения призовава за предприемането намерки за привличането на  повече млади кадри и за подобряване на статута на учителската професия. Според Неков учителят трябва да бъде водеща движеща сила в дигиталната трансформация на образованието.

След гласуването Момчил Неков беше домакин на дебат по доклада с акцент върху дигиталните умения и професионално образование. В него участваха членове на Европейския парламент, представители на Европейската комисия, работодателски и синдикални организации.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8517 |23.06.2017 Евростат: Мизерни са в България обезщетенията за наследници . 7| 10689 |23.06.2017 ”Да, България”: Лозан Панов да обжалва отказа на прокуратурата за болтовете . 15| 18096 |23.06.2017 Икономистът К. Парамов: На България и трябва генерал Пиночет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads