Неделя, 22 Октомври 2017, 15:04
Frognews
11| 15133 |31.05.2016

Нелегалният алкохол тръгна към курортите. Ще убива

.
Не се докарвайте до това положение...
Ще го кажа направо: мъглата около казаните за ракия трябва да бъде вдигната. Лобито на ракиджиите в парламента премълчава доста неприятни истини и ни пробутва загриженост за хората, които имат лозя и си варят ракия. Лъжа и измама.
Истината, която не се изрича, е че това лоби прикрива незаконното производство на алкохол, а не любителите на домашната ракия. Нелегалното производство е закриляно от депутати, управници от различен ранг, прокурори и полицейски шефове. Казвам го, защото го знам със сигурност. Знаете го и вие. От него се печелят милиони. Но мнозина стават инвалиди, а други умират.

 

Къде се произвежда нелегален алкохол.

 

Над 70 са съобщенията в медиите от началото на годината за разкрити количества нелегален алкохол. Става дума за десетки тонове. Пиячката е открита в мазета, складове и дори имот на експолицай. Това са официалните съобщения. Колко обаче не е заловен – никой не знае. Защото никой не знае колко такъв алкохол е произведен. А не знае, защото контролът е почти нулев. Нулев, защото проверяващите лесно се поддават на корупция и с готовност прикриват далаверите.

 

Складове, пълни с фалшив алкохол пък не се проверяват, защото над тях е опънат „чадър” – политически, прокурорски или полицейски – все едно.

 

Забележете, само в София, при една от акциите е заловен над 30 тона нелегален етилов спирт. От него най-вероятно е щяла да се „роди” водка, която да бъде продавана в барове, дискотеки, ресторанти, хотели и пр. Само от тези 30 тона е можело да се произведе 70 000 литра концентрат - най-вероятно водка. Това прави 1 400 000 чаши от по 50 грама с алкохол менте, които са щели да се продадат в различни заведения. Цената на една малка водка през туристическия сезон е 3-4 лв, а по морето двойно повече. Сами сметнете за какъв финансов удар става дума. Чистата печалба надвишава 5 млн лева.

Нелегален алкохол се произвежда масово и безконтролно. В село край морето ми показаха къща, в която се произвежда „водка” и „коняк”. Бутилират ги и им лепят етикети. Дори кметицата участвала лично в манифактурата. Ментето всяка вечер заминава в заведения в курортите. На друго място се бяха специализирали във водка и уиски. Буламачите освен чужденците, ги пият и всички българи, дръзнали да почиват на родното Черноморие.

 

За производството се използва нелегално внесена професионална апаратура за алкохол. Предимно от Чехия, но също от Швейцария, Франция и Германия. Инсталациите са с проектирана ректификационна колона. Има и системи за обогатяване и фракциониране. Процесът е компютаризиран. Можете спокойно да си поръчате ректификационни инсталации с непрекъснато действие за производство на пречистен етилов алкохол, тип КИС. Ще ви ги доставят на място, без някой да го е грижа какво ще се произвежда и къде ще се продава. Поръчвате си ректификационни инсталации за непрекъснато производство на алкохол – и ви ги доставят.

 

Класически казани за ракия пък може да си купите и чрез интернет. Голям избор и доставка на място. Откъде е медта, с която са произведени, кой ги произвежда – нито дума.

Тези нелегални „лаборатории” и „винпроми” нямат нищо общо с хората, които искат да се направят своя, домашна ракия. Но се крият зад тях.

 

Кой закриля нелегалните фабрики за алкохол

 

Последната новина, че служители на ГДБОП са замесени в производство на алкохол менте, е от 2010 г. Оттогава насетне няма нито едно разкрито участие на политици, управници, ченгета или магистрати в този дял на „сивата” икономика. Няма, защото печалбите се измерват в десетки и стотици милиони годишно. А на никой не му пука как този алкохол се отразява на човешкия организъм. Или, че в Студентски град, например, всяка нощ стотици момчета и момичета биват методично тровени с фалшиви водки, уискита и всякакви други буламачи. Престъпление, за което никой не плаща. Но и никой не иска да разкрие.

 

Затова сълзите на депутатите за ощетените малки производители са крокодилски. Никой не е против ракията, която си варят хората от собствено или купено грозде и други плодове. Не тези хора са злото в бизнеса с алкохол. Те са жертва и са използвани като разменна монета и като параван за тъмните сделки със стотици тонове ментета, пласирани нелегално в търговската мрежа или заведенията.

 

Решението на проблема се казва КОНТРОЛ. Това означава държавата да си поеме функциите. Влизане в сезона на казаните. Сигурно отново ще пламнат спорове. Защото хора от висшите етажи на властта, службите, магистрати и политици участват в бизнеса закрилят и печелят от колосалната далавера. В същото време играят ролята на много принципни и държат смешни речи.

 

Разберете, ако има ефективен контрол, проблем с алкохола няма да има.

Някои казват: нелегален не означава отровен. Не залагайте на това. Дори да ви се размине, пак сте ощетен, защото вашите пари ще отидат у хора, които живеят от измами. Вие сте глупаците, а те – тарикатите. Щом ви харесва...

 

Димитър Дамянов

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Рекордна награда: Властите в Малта предлагат $1 млн. за главата на убиеца на журналистката 3| 2600 |21.10.2017 . Те са мили, но не ги правете свои любимци – опасно е! 1| 3568 |20.10.2017 . Хората от столичен квартал на протест под прозорците на Фандъкова 1| 2981 |20.10.2017 . Проф. Вучева: Орешарски и Борисов през 2014 г.можеха да спасят КТБ, но не го направиха 4| 8268 |19.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах