Реклама / Ads
4| 10776 |25.10.2013 АКТУАЛНО

Невролози от Втора градска заплашват с оставки

.
Началникът на Неврологичното отделение и лекари от Втора МБАЛ – София излезнаха с позиция срещу изтичането на млади и квалифицирани кадри от отделението им. Те сигнализират за действията на изпълнителния директор д-р Красимир Пандев, който в рамките на няколко месеца изгонил трима млади лекари от неврологичното отделение с обяснението, че в отделението няма нужда от тях.
 

В същото време в неврологията на Втора МБАЛ работят двама пенсионирани лекари, на които постоянно им се удължават трудовите договори, а единият дори не разполага с нужната квалификация за работа в отделението. 

Медиците съобщават, че най-ключовият и незаменим ресурс в здравеопазването са квалифицираните кадри, за подготовката на които са необходими години усилия и всеотдайни учители.

„Липсата на квалифицирани кадри затруднява работата във всяко отделение, всеки медицински център. За съжаление, страната ни напускат не само новозавършилите медици, но и лекари със специалност и възможности да осъществяват високо специализирани дейности. Така здравеопазването ни се лишава и от кадрите, които биха обучили и малкото останали в страната ни млади лекари“, допълват те.

С оглед на казаното по-горе, работещите във Втора МБАЛ са възмутени и обезпокоени, в резултат на действията на изпълнителният директор д-р Красимир Пандев, който само за период от няколко месеца лишил Втора градска от трима млади лекари, изявили изричното си желание да работят, в отделението на болницата.

„На един от лекарите беше отказано дори и пробно назначаване на изпитателен срок с обяснението, че отделението не се нуждае от него въпреки, че в отделението работят двама вече пенсионирани лекари, единият от които без специалност. Освободен беше млад лекар от същото отделение веднага след изтичане на изпитателния му срок. Удължи се за пореден път трудовия договор на пенсиониран преди 2 години лекар в същото отделение. Колегата няма специалност по неврология, но продължава да работи. Изброените по-горе решения са взети от изпълнителния директор д-р Пандев въпреки категоричното противопоставяне от страна на началника на отделението”, съобщават още недоволните лекари от Втора градска.

В знак на несъгласие с изброените по-горе кадрови промени и в солидарност с младите колеги, на които не е дадена възможност да работят и да се развиват в болницата, началникът на Неврологичното отделение и още трима колеги подали заявления за освобождаване от заеманите длъжности като същевременно осведомили Борда на директорите на болницата, Столична община и Министерство на здравеопазването за своите основания.

След напускането им, лекарите в отделението намаляват почти наполовина и лишават болницата от възможността да сключва договори по основни клинични пътеки в областта на неврологията. Това означава, че има опасност болницата да остане недостъпна за стотици пациенти, които имат нужда от медицинска помощ.

Лекарите от Втора МБАЛ организират петиция, с която да предизвикат съответните проверки от държавните и общинските контролни органи, за да се спре изгонването на млади лекари и квалифицирани кадри от Неврологичното отделение на Втора МБАЛ – София.

В петицията може да се включите тук.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6342 |25.10.2013 Станишев и ЕС с нов план за бежанците . 5| 10069 |23.10.2013 13% от бебетата в България са недоносени . 3| 6537 |23.10.2013 Българин първи сред студентите в Пекин - с 3 златни медала . 50| 11115 |23.10.2013 Истината за "капута"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads