Реклама / Ads
Frognews #останивкъщи
10| 24295 |12.01.2020

Офицери се бунтуват против Каракачанов и поправки във военния закон

.
Подполковник Петър Желев
С името си против промените във военния закон застава подполковник от запаса Петър Желев. Той изразява своето мнение против предложението на Министерството на отбраната за увеличаване на пределната възраст с три години на военнослужещи, които не са упражнили правото си да получават и пенсия.

Вижте какво пита достойният офицер:


1. Защо това вдигане на възрастта не беше направено преди четири години, когато беше прието правилото за пенсия и заплата? И тогава недостигът на личен състав беше голям, което сега е главният мотив за вдигане на възрастта.


2. Не счита ли МО, че около 1200 военнослужащи, които през последните три години са навършили пределна възраст и не са упражнили правото си на пенсия по някакъв начин няма да бъдат ощетени с приемането на поправките в ЗОВС ?


Аз като военнослужещ, който не беше упражнил правото си на пенсия до навършване на пределна възраст и останалите като мен през последните три години с две думи ще пием студена вода за вярна служба пред знамената. За информация аз бях командир на полигон „Ново село“, пише още той в Otbrana.com.

 

Стотици са офицерите, които са застанали зад тези думи на подполковник Желев и искат обяснение от министъра на отбраната, от началника на отраната и  хората около тях, които са предложили тези промени.

 

Припомняме, че предложението е войниците и матросите да служат до 49 години, а четиризвездните генерали и адмирали – до 65. Всички военнослужещи ще служат с по три години над сегашната пределна възраст за военно звание, предвижда проект на изменение и допълнение на Закона за отбраната и Въоръжените сили. Условието е да не са упражнили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по КСО.


Пределната възраст за военна служба на войниците (матросите става 49 години, на сержантите (старшините), офицерските кандидати и младшите офицери - 58; офицерите със звание "майор" ("капитан III ранг") - 58 години; на офицерите със звание "подполковник" ("капитан II ранг") - 58 години; на офицерите със звание "полковник" ("капитан I ранг") - 59 години; на офицерите със звание "бригаден генерал"- 61 години; на офицерите със звание "генерал-майор" ("контраадмирал") - 61 години; офицерите със звание "генерал-лейтенант" ("вицеадмирал") - 62 години и на офицерите със звание "генерал" ("адмирал") - 65 години. А пределната възраст за офицерите с военно звание "полковник/капитан I ранг", които заемат длъжност, за която се изисква хабилитация става 65 години.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Ето ги четиримата съдии, които гласуваха против Гешев 31| 20293 |25.10.2019 . Евгений Дайнов: Ако не оказваме съпротива, дебелаците ще ни заровят още преди Коледа 8| 12979 |22.07.2019 . Явор Божанков разби Цветанов по телевизията: Говори против мен, защото не отидох в ГЕРБ 16| 21145 |01.03.2019 . Бабикян: Патриоти, харесва ли ви чужди офицери да избиват български граждани? 18| 11719 |12.02.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ