Реклама / Ads
5| 10221 |19.12.2019 АКТУАЛНО

”Нойе Цюрхер Цайтунг”: Слави Трифонов може да е балансьор, ще променя системата

.
Слави Трифонов Източник: БГНЕС
Слави Трифонов изглежда като политик по време на вечерната си телевизионна програма, когато приема гостите си, облечен с костюм и с вратовръзка.
 

Това се казва в анализ на "Нойе Цюрхер Цайтунг" (НЦЦ), цитиран от vesti.bg.

 

Изданието се опитва да намери отговор на въпроса откъде идват амбициите на Слави Трифонов, който основа партия през октомври и в същото време твърди, че не се интересува от властта.

 

През деня 2-метровият плешив гигант с татуировки обикновено носи спортни панталони и черни тениски със сюжети от рок сцената.

 

Но той също така не иска да бъде политик, поне не обикновен. И въпреки това е привлечен от политиката, сега дори със собствена партия или, както той го нарича, политически проект. Партия за него звучи твърде много като нещо установено.

 

Според НЦЦ Станислав Тодоров Трифонов е институция на българската сцена. Той се изявява от 19 години като рок музикант, изпълващ най-големите стадиони в страната и като водещ. Досега са излъчени 4200 броя от неговото шоу, което е проектирано в стила на американско вечерно шоу и често постига мечтани от други оценки.

 

Отбелязва се и референдума за реформа на избирателната система и финансирането на партиите, която според Трифонов насърчава злоупотребата с власт. Благодарение на своята популярност той с лекота осигури необходимите подписи. 80% гласуваха за неговото предложение. Но тъй като избирателната активност беше твърде ниска, решението не беше обвързващо. Парламентът го игнорира.

 

Според вестника, макар да не е парламентарно представен, се смята, че Трифонов има подкрепа на 10 процента от избирателите. В парламента неговата партия може да бъде балансьор между дясната коалиция на консерваторите и ултранационалистите на премиера Бойко Борисов и посткомунистическата опозиция.

 

Подчертава се твърдението на Трифонов "Не ме интересува властта, това ме отличава от Владимир Зеленски и Бепе Грило - и от Доналд Тръмп." "Искам да променя системата и да върна справедливостта."

 

Авторите виждат в стратегията на новия проект популизъм.

Констатират, също така, автентичността на възмущението на Трифонов от положението с медиите в България: "Когато започнах шоуто си, България беше 32-та в индекса за свобода на словото, а днес е 111-та", обяснява той.

 

Призивът на Трифонов за ограничаване на властта на предразположения към корупция елит е популярен, констатира НЦЦ. С промяната към мажоритарна система, както изисква Трифонов, значимостта на отделните кандидати се увеличава, тази на партиите намалява. И без това вече силната персонализация на българската политика би нараснала.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 14810 |18.12.2019 КТ ”Подкрепа”: Директор на столична болница взима 100 000 лв. заплата . 32| 19143 |17.12.2019 Фейсбук приятели на пиара на Борисов яко „нахраниха“ протестиращите медсестри . 8| 13530 |17.12.2019 Първо във Фрог: Румяна Арнаудова вече не е говорител на прокуратурата, утре става ясно кой ще я замести . 0| 5673 |17.12.2019 Румен Дунев: България губи всяка година над 2.5 млрд. лв. от катастрофи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads