Реклама / Ads
17| 13286 |04.10.2021 АКТУАЛНО

Pandora Papers с мегаскандал: Путин с тайна сметка за милиони в Монако, скрити активи на крале и президенти

.
Владимир Путин
Тайните сделки и скритите активи на някои от най-богатите и най-могъщите хора в света бяха разкрити в най-голямото изтичане на данни от офшорки. Разследването на така наречените „Pandora Papers“-в което участват около 600 журналисти от десетки медии, включително BBC, The Washington Post, The Guardian, Le Monde се основава на изтичането на около 11.9 милиона документа от 14 компании, предоставящи финансови услуги по света.
 

Документите засягат офшорни структури и тръстове в данъчни убежища като Панама, Дубай, Монако, Швейцария и Каймановите острови.


Те разкриват тайните офшорни дела на 35 световни лидери, включително настоящи и бивши президенти, премиери и държавни глави. Те също така осветяват тайните финанси на повече от 300 други държавни служители като правителствени министри, съдии, кметове и военни генерали в повече от 90 страни.


Файловете включват разкрития за големи дарители на Консервативната партия във Великобритания, което повдига трудни въпроси за Борис Джонсън, докато неговата партия се събира на годишната си конференция.


Повече от 100 милиардери фигурират в изтеклите данни, както и известни личности, рок звезди и бизнес лидери. Мнозина използват фирми в офшорки, за да държат луксозни вещи като имоти и яхти. Има дори произведения на изкуството - от камбоджански антики до картини на Пикасо и стенописи на Банкси.


„Pandora Papers“ разкриват скритите операции на глобалната офшорна икономика, която позволява на някои от най-богатите хора в света да скрият богатството си и в някои случаи да плащат малко или никакви данъци.

Сред изнесените данни има имейли, бележки, записи, сертификати, доклади за съответствие и сложни диаграми, показващи лабиринтни корпоративни структури. Често те позволяват за първи път да бъдат идентифицирани истинските собственици на непрозрачни черупки.


Документите на Pandora представляват най-голямата база данни от поредицата изтичания на данни от 2013 г. насам.


Създаването или облагодетелстването от офшорни субекти не е незаконно и в някои случаи хората може да имат основателни причини, като например сигурност, да предпочетат офшорни сметки. Но тайната, предлагана от данъчните убежища, понякога се оказва привлекателна за укриващите данъци, измамниците и перачите на пари, някои от които са разкрити в досиетата.

Изтеклите данни свързват руския президент Владимир Путин с тайни финансови активи в Монако. Премиерът на Чехия Андрей Бабиш, който следващата седмица ще се яви на избори, не е декларирал офшорна инвестиционна компания, която е използвана за закупуването на две вили във Франция за 12 млн. паунда. Бабиш през офшорни компании е успял да купи през 2009 година – Chateau Bigaud, където 12 години от живота си е прекарал световноизвестният художник Пикасо.


Бившият британски премиер Тони Блеър и съпругата му Чери са купили през 2017 година викторианска сграда в Лондон за 8,8 млн. долара. Предишният собственик е офшорна компания от Британските Вирджински острови, а сега в сградата се помещава юридическата кантора на Чери Блеър. Със сделката семейство Блеър са си спестили над 400 000 долара имотни данъци.


Според документите йорданският крал Абдула II притежава тайна имотна империя в САЩ и Великобритания, оценявана на около 100 млн. долара. Президентът на Кения Ухуру Кенята и шестима членове на неговото семейство също притежават мрежа от офшорни компании, съобщавa BBC.


Те са свързани с 11 фирми, една от които има активи за 30 млн. долара.

Хора от най-близкия кръг на пакистанския премиер Имран Хан, в това число министри от правителството му и членове на семействата им също притежават тръстове с милиони долари.


И президентът на Украйна фигурира в Пандорските досиета. Според разкритите данни Володимир Зеленски е прехвърлил своя дял от офшорна компания точно преди да спечели изборите през 2019 година.


Колумбийската певица Шакира и германският супермодел Клаудия Шифър също са свързани с офшорни активи, съобщи информационният портал Infobae, позовавайки се на разследването.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 46086 |30.09.2021 Историята помни скандала с проф. Анастас Герджиков в СУ . 17| 7882 |30.09.2021 Проф. Анастас Герджиков - кандидат за президент на ГЕРБ? . 0| 4370 |30.09.2021 Кои дамски часовници ни очароваха тази есен? . 1| 5986 |29.09.2021 Адвокатът на „Антеа резидънс“: Няма юридически аргументи за спиране на проекта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads