Реклама / Ads
23| 16993 |11.02.2013 АКТУАЛНО

Парадокс: токът ни най-евтин в ЕС, а ни излиза най-скъпо

.
Зимата на българското недоволство се нажежи до червено от масовите протести на граждани срещу високите, надписвани системно, цени на тока, по думите на недоволните.
 

В 15 града хора, възмутени от високите сметки за ток и парно излязоха да заявят позиция и да се заканят, че повече няма да търпят, а още по-малко и да платят. Призивите им бяха преди всичко за това да се спрат своеволията в държавната политика в областта на енергетиката.

 

В енергийния сектор протестиращите българи настояха за: национализация на ЕРП-тата; премахване на всички посредници, като НЕК поеме тяхната функция; разсекретяване на всички договори в сектора; търсене на отговорност на подписалите ги лица; електроенергията, произведена от АЕЦ „Козлодуй”, да се разпределя само на вътрешния пазар за нуждите на гражданите и обществото; да се премахне задължителното изкупуване на ел енергията от НЕК. По отношение на топлинната енергия гражданите настояват за индивидуални договори с топлофикационните дружества с право на прекратяване с едномесечно предизвестие от страна на клиентите/гражданите; уредите да отчитат в МВт/ч; реално отчитане на изразходваната топлоенергия.

 

"Няма да допуснем партии да си правят PR на гърба на потърпевшите от ценовата политика на ЧЕЗ Това е изцяло граждански протест", твърдят организаторите на инициативата, което обаче не попречи на опозицията да се опита да яхне протестите.

 

Същевременно според проучване на Европейския енергиен портал електроенергията в България е най-евтината в целия ЕС. Невероятно, но факт, защото токът за населението у нас излиза по-скъпо, отколкото навсякъде другаде в съюза. Защото съпоставката със средната работна заплата води до един простичък извод българинът не може да изхарчи толкова  киловатчаса на месец колкото гражданите от другите страни в ЕС; просто джобът му не го позволява. Ето и не по-малко простата сметка: средната работна заплата в България е от порядъка на 700 лева на месец, което отива към 355 евро. Това са приблизителни цифри, но все пак достоверни. Та с тия пари бихме могли да купим около 4082 квтч. Най-скъпият ток е в Дания. Обаче, има нещо гнило в тая работа, защото със средната си заплата от 5548 евро датчаните могат да си позволят доста повече (всъщност 5,5 пъти) ток, т.е. 22 534 квтч.
 

В Германия нещата не са много по-различни. При средна заплата от 3386 евро сами можете да сметнете колко повече ток би могъл да изхарчи средният германец. Преди нас по цени на тока е и Естония, само че и там средната месечна заплата там надхвърля 850 евро.  Ето и съпоставката в цифри, защото когато те говорят, всяка друга статистика е излишна:



Ето така стоят нещата понастоящем. А в бъдеще? Бъдещето е ясно, както казват рекламите - след 2013 г. се очаква ново поскъпване на тока; този пък заради парниковите газове...

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 146| 12305 |09.02.2013 Едвин Сугарев: Досието "Буда" е изнесено от БСП . 2| 9371 |09.02.2013 Разследването на убийството на Мирослава от Перник приключи . 1| 7725 |08.02.2013 Разумният си ти! . 5| 10139 |07.02.2013 Само във Фрогнюз: Пълният Доклад на инспектората на МС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads