Реклама / Ads
10| 7958 |06.11.2022 АКТУАЛНО

Проф. Генчо Начев поиска 6 заплати от Чирковата болница. За опит за финансова злоупотреба ли става дума?

.
Проф. Генчо Начев – бивш шеф на водещата кардиологична болница в София „Проф. д-р Александър Чирков“, е поискал преди по-малко от месец лечебното заведение да му изплати 6 директорски заплати. Като мотив 71-годишният професор е посочил „придобито от мен право на пенсия“. Защо това действие на Начев взриви от възмущение медицинските среди? Те се питат дали по този начин не се прави опит за финансова злоупотреба?
 

Проверка на екипа ни показва, че проф. Начев всъщност отдавна  е пенсиониран - в края на ноември  2020 г. , докато е бил временно изпълняващ ръководител катедра в Медицинския университет. „По закон той автоматично взема полагащите му се 6 заплати“, обясниха източници от Деканата на МУ-София.

 

От публикуваното искане на Генчо Начев става ясно, че той  настоява лечебното заведение  да му изплати въпросните пари, но вече  като бивш шеф на болницата. В случая има съществена подробност, която юристи обясняват. А именно, че като изпълнителен директор  Начев сключва договр за управление с Министерство  на здравеопазването и ако има някакви парични претенции, той би  трабвало задължително да ги насочи към МЗ, а не към самото лечебно заведение, както е направил в случая.  

 

Проверка на Фрог показва, че  Върховният касационен съд има трайно установена практика - при договор за управление не се дължи обезщетение. Дори  времето,  през което лицето е извършавало дейност по такъв договор не се зачита за трудов стаж. Според юристи заявлението на Генчо Начев е неоснователно заради факта, че не е адресирано към  МЗ като страна по договора.

 

Има и още странни моменти.  Генчо Начев е освободен от директорското място в Чирковата болница в началото на юли т. г., след като на бял свят излезе скандален одит на МЗ за управлението на лечебното заведение. Професор Начев обаче не иска 6-те заплати от неговия наследник  проф. Николай Димитров. 

 

Очевидно  търпеливо изчаква Димитров да бъде махнат след поредица от  задкулисни машинации,  за да  отправи искането си, едва когато за директор е сложен сочения за негово протеже –проф. Валентин Говедарски.  Ще се отклоним за малко, за да уточним, че първата заповед, която Говедарски подписка като директор, е  да върне  в болницата проф. Генчо Начев. Явно много се е бързало, защото това се случва преди още Говедарски  да е вписан  като шеф в Търговския регистър.

 

 Именно по тази причина възниква въпросът дали в този момент проф. Валентин Говедарски  изобщо е имал право да сключва договор с трета страна, каквато се явява Генчо Начев.  Три седмици по-късно – на 11 октомври т. г  Начев иска 6-те заплати.

Припомняме ви, че в периода на 16-годишното управление на  болница „Проф. д-р Александър Чирков“,  бившата „Св. Екатерина“, проф. Генчо Начев се превръща в най-богатия директор на лечебно заведение в България.


.



 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 10477 |01.11.2022 Кръстете я болницата на Генчо и да свърши тази агония. Скандалният одит за управлението й - кучета го яли . 10| 5323 |24.09.2022 Проф. Татяна Дронзина: България да спре да изпраща „носни кърпички“ на Украйна . 0| 5883 |02.09.2022 Проф. Николай Радулов: Има много корумпирани служители на границата, плаща се за постове в Гранична полиция . 0| 6709 |04.08.2022 Проф. Слатински: Добре би било служебното правителство да нагнетява Чирен, а не страх

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads